Toti bucurestenii vor fi testati pentru Covid-19. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, intr-un interviu acordat Stirilor Pro TV.
In plus, Victor Costache a precizat ca pacientii diagnosticati cu noul virus vor fi internati doar in spitale dedicate tratarii acestei patologii, iar pana la sfarsitul saptamanii vor fi stabilite cel putin 30 de unitati, in toata tara.
Mai mult, de maine, pacientii cu forma usoara de boala vor fi mutati din sectiile de boli infectioase in hoteluri, unde vor fi supravegheati de doctori.
Echipele de la Institutul de Boli Infectioase ”Matei Bals” lucreaza deja la finalizarea proiectului prin care toti bucurestenii vor fi testati pentru Covid-19.
Publicitate
”Am avizat un parteneriat si un program care va demara rapid. Vrem sa se testeze toata populatia Bucurestiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din usa in usa- n.red.), dupa modelul Coreei de Sud. Este foarte important sa facem milioane de teste. Pana la sfarsitul saptamanii, vom avea inca 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare in ianuarie si acum avem cel putin 20 si vrem sa avem 1-2 la nivel judetean”, a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache, potrivit stirileprotv.ro.
Greșeala făcută de restul Europei
În prezent, pacienții diagnosticați cu noul virus sunt internați în cele 7 centre de boli infecțioase: 2 în Capitala și 5 în restul țării.
Pentru a evita ca infecția să ajungă și la cei cu alte boli care au rămas internați în unitățile sanitare, ministrul Sănătății spune că pacienții nu vor fi amestecați.
Victor Costache: ”Nu tratăm Covid-19 în spitale nonCovid, e pilonul de bază al strategiei pentru lupta împotriva virusului. Au fost deja pregătite spitale de boli pulmonare și se adaugă la fiecare județ un spital care va deveni spital Covid-19 sau se grupează două județe pentru a identifica un spital mai mare. La nivelul Bucureștiului s-a pregătit Colentina, care va deveni funcțional de mâine”.
Totodată, pacienții cu forme ușoare nu vor fi tratați acasă, așa cum s-a întâmplat în alte țări.
“Mâine începe un proiect pilot pentru a lua presiunea de pe spitalele de boli infecțioase. Mâine, 50 de pacienți vor fi instalați în hoteluri cu camere individuale, supravegheați. Principiul de bază e să nu amestecăm pacienții și să nu-i trimitem acasă, e cea mai mare greșeală care s-a făcut în țările europene”, a mai spus ministrul.
Ministrul cere eforturi suplimentare
Ministrul Sănătății face un apel atât la populație, cât și la medicii să facă eforturi suplimentare în această perioadă extraordinară.
”Dacă până acum 2 luni puteam merge la vizită în spital în grup, medicii așa făceam, în momentul de față totul se schimbă. Doar chirurgii aveau măști, acum toată lumea trebuie să poarte. Corpul medical trebuie să înțeleagă că trebuie să ne schimbăm felul în care abordăm pacientul. Guvernul va da o hotărâre mâine, prin care va autoriza producția de biocide pentru Oltchim și Farmec. Astfel va fi acoperită nevoia de dezinfectanți în toate spitalele din țară”, a completat Costache.
Publicitate