Care sunt primele simptome ale infectarii cu coronavirus. Apar abia dupa 5 zile

Noi toti ar trebui sa fim de acum inainte atenti la semnele care ne-ar putea arata ca am putea fi infectati.

Cel putin cinci zile dureaza pana la aparitia primelor simptome, spun specialistii romani, care au analizat cazurile unor pacienti cu Covid-19. In primul rand, ar trebui sa ne ingrijoreze febra si tusea seaca. In caz ca aveti si stiti ca v-ati aflat intr-o situatie de risc de infectare, atunci ar trebui sa sunati la medicul de familie, sau la 112.

Peste 90% dintre cazurile inregistrate la noi pana acum au fost forme usoare sau medii, spun specialistii.

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: „Boala a debutat de obicei cu febra si cu tuse seaca, urmata de stare de astenie, dureri musculare, dureri articulare si la unii dintre pacienti, chiar de la debut, un sindrom digestiv cu greata, varsaturi si diaree.”

Publicitate

Aceste prime simptome apar, in general, dupa aproximativ cinci zile de la contactul cu o persoana infectata. Mai apoi, in formele usoare sau medii, boala se intinde pana la doua saptamani. In cazurile grave insa, situatia se inrautateste dupa prima saptamana de la aparitia primelor semne, iar boala poate dura chiar si sase saptamani.

Citeste si articolul :   2 probleme de sanatate pe care le pot preveni cojile de oua

Alexandru Rafila: „Punctul critic, de obicei, apare dupa cinci, sase zile de la debutul simptomatologiei cu pneumonie, cu detresa respiratorie, adica dificultate in respiratie, adica respiratie scurta, sacadata, senzatie de sufocare, care se poate accentua.”

In oricare caz insa, specialistii romani spun ca la aparitia simptomelor specifice infectiei cu coronavirus, oamenii nu trebuie sa se prezinte din proprie initiativa la spital, ci sa anunte medicii de familie, iar daca acestia nu raspund, sa sune la 112 si sa astepte acasa. Evolutia cazurilor din Romania este, in mare parte, similara cu ceea ce se intampla in alte tari, conform unui studiu international.

Potrivit studiului realizat de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii si de cercetatorii chinezi ai Centrului pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor pe un numar de aproape 60.000 de bolnavi confirmati in China, s-a constatat ca:

-87,9% dintre pacienti au facut febra

-67,7% au avut tuse seaca

-38,1% o stare de oboseala accentuata

-33,4% expectoratie

-18,6% insuficienta respiratorie

Citeste si articolul :   Hreanul, alimentul perfect pentru imunitate, creier, inima si oase. Iata cum se consuma corect

-14,8% dureri musculare

-13,9% dureri de gat

-13,6% dureri de cap

-11,4% frisoane

– restul alte simptome precum: varsaturi, diaree, congestie nazala.

Acelasi studiu indica faptul ca peste 80% din totalul cazurilor analizate au fost forme usoare, tratate acasa, cu simptome nesemnificative de gripa.

13,8% insa, au fost cazuri severe, care au degenerat in pneumonii si insuficiente respiratorii, iar 4,7%, cazuri critice care au avut stopuri respiratorii, socuri septice sau le-au cedat mai multe organe. La vremea realizarii studiului, adica spre finalul lunii trecute, rata deceselor era calculata la aproximativ 2%, dar cifra este irelevanta in contextul evolutiei fulminante.

Riscul de deces insa, creste pe masura ce varsta este mai inaintata. In plus, riscul este mai mare la pacientii cu boli preexistente precum: afectiuni cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice si diabet. Vestea buna ar fi ca numarul imbolnavirilor este relativ mic in randul copiilor, circa 2% in randul infectatilor sub 19 ani.

Avand in vedere aceste date preliminare, cei care au facut studiul au constatat urmatoarea evolutie a bolii: in cazurile usoare convalescenta dureaza aproximativ doua saptamani, iar in cazurile critice, intre trei si sase saptamani.

Citeste si articolul :   Care este tensiunea arteriala normala in functie de varsta. Verifica tabelul de mai jos

Timpul de la debut pana la dezvoltarea unei stari severe este, in medie, de o saptamana.

Perioada medie de incubatie a fost de cinci, sase zile in majoritatea cazurilor analizate, insa, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au recomandat o perioada de pana la 14 zile, deoarece au existat pacienti care au dezvoltat boala si dupa o zi de la presupusa infectare, dar si dupa 14.

S-a descoperit si ca barbatii sunt mai vulnerabili in fata acestui virus, fiind mai mult de jumatate din totalul cazurilor inregistrate in China la momentul efectuarii studiului. Varsta medie a celor bolnavi este de 51 de ani, dar majoritatea cazurilor, adica 77,8%, au intre 30 si 69 de ani, precizeaza stirileprotv.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.