Un medic roman avertizeaza: Cand va avea loc varful pandemiei de Covid19

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook in care explica evolutia acestui virus, dar si masurile pe care trebuie sa le urmam. Iata mesajul integral.

Cand va avea loc varful epidemiei de Covid19?

Vreau sa intelegeti cateva lucruri simple, clare si care nu sufera amendamente:

O epidemie isi atinge varful prin doar cateva mijloace:

Publicitate

1. Cand infecteaza pe toata lumea, moment la care unii vor trai, unii vor muri, se dezvolta imunitate la supravietuitori. Asta se poate intampla, in Covid19, in cateva luni, ceea ce ar fi catastrofic daca ne uitam la cifrele de mortalitate ( 5 – 7% dintre cei infectati, posibil mai scazut, spre 3 – 4% in populatia generala, adica un numar de 800 de mii de decese in Romania)

2. Instalarea platoului, odata instituite, si implementate corect si complet masurile preventive pentru transmiterea in comunitate. Vezi asta cand fractia de cazuri noi intra in progresie negativa fata de zilele precedente (factor de crestere a raspandirii subunitar. Spre exemplu in continuare Italia e la 1.15-1.2 zilnic, ceea ce in cifra absoluta e dramatic)

a. Virusul incubeaza 5 – 14 zile, durata bolii este de 10 – 14 zile

b. La o rata de contagiozitate de 2.3 – 2.9, ne uitam la un varf al epidemiei catre jumatatea lui Aprilie, inceput de luna mai

3. Ce se intampla dincolo de platou continua sa dureze alte cateva luni, si nu e exclus ca masuri restrictive sa fie re-aplicate la aparitia de noi focare cu multiplicare rapida

Citeste si articolul :   500.000 de locuri de munca disponibile. Salariu incepe de la 3000 de lei

4. Drept urmare, de fapt, ce conteaza acum este reducerea la maxim a transmiterii in comunitate.
Aici intervii tu. In toate modelele matematice, epidemiologice, masurile cele mai eficiente nu sunt cele medicale, ci acelea la care populatia adera din plin.

Sa luam Germania. Ei au un numar relativ mare de cazuri, si cea mai mica mortalitate. Motivul pentru care nemtii au transmitere in numar sustinut, dar relativ putine internari, deci merg pe scenariul #1, si controleaza scenariul #2, este pentru ca nemtii au disciplina sociala. Ei sunt aproximativ 10 – 12 zile in urma Italiei, considerata deja in stare de dezastru.

Sa luam Franta. Franta adopta treptat, gradual masuri de scenariu 3. Au numar mare de cazuri, sunt in boom epidemiologic, se asteapta sa treaca de scenariu in urmatoarele zile. Ei sunt la 5 zile in urma Italiei, si pierd timp. Putin probabil sa-l recastige.

Sa luam Romania. Romania, Romania asta hulita de multi, injurata, scuipata, siluita de romani pentru ca asa ne place noua, este la 19 zile de scenariul Italiei. Avem o distanta de trei saptamani fata de dezastru, si PUTEM pastra distanta de trei saptamani in urmatoarea luna,

Cata vreme toti vorbim aceeasi limba, epidemiologic,

Cata vreme toti aplicam aceleasi reguli de sanatate, si facem scut imprejurul medicilor, cu TOT ce avem,

Cata vreme acest guvern tepid isi asuma carma tarii, si are grija de oameni, si de companii, si de economie.

Citeste si articolul :   Circulatie feroviara intrerupta in Iasi. Un tren de persoane a deraiat dupa ce a lovit un TIR

Poate parea ca 19 zile sunt mult. Daca o luati ca pe o veste buna, nu e. Va fi mai rau. Mult mai rau decat acum. Depinde de fiecare dintre voi daca e mult rau deodata, sau mult rau in timp.

Exista un punct de inflexiune pentru gestiunea cazurilor. In scenariul 4, majoritatea persoanelor vor fi triate si diagnosticate cu teste rapide la corturile de triaj, SAU definitia de caz va fi o ecuatie simpla, mai exact ”febra mare brusc instalata + tuse + slabiciune = Covid = stai in casa si tinem legatura daca iti revii, sau o iei la vale”.

Adica, pentru fiecare, carantina fortata la domiciliu, daca nu ai elemente de risc suplimentare (boli cronice, varsta inaintata, hipertensiune sau diabet). Ca referinta, avem sute de mii de hipertensivi, avem sute de mii de diabetici. Ei au prioritate.

Pentru fiecare om apt, tanar si fara boli cunoscute de el. Tu esti salvarea, sau blestemul nostru la acest moment. Daca ai sa fii soldat, adica respecti ordinul fara sa cracnesti, o sa iesim cu bine. Daca ai sa fii hipster, iresponsabil, bagabont, rebel, cocalar, tu si cu baietii tai etc, daca ai sa fii zana, uleiuri esentiale, conspiratie si bula ta imputita de facebook, ai sa te uiti peste o luna la cum incep sa-ti moara rude din ce in ce mai apropiate. Sper ca am fost clar.

Citeste si articolul :   Dr. Imbri, avertisment sumbru: "Putem depasi 5.000-6.000 pe zi"

Fiecare zi in care sunteti disciplinati ne da timp unde orele conteaza, daramite zilele. Nu va suparati pe Orban. Omul e sub presiuni inimaginabile pentru omul de rand. Vorbeste prost, procedeaza bine, asculta de sfatul expertilor, al medicilor si al oamenilor din Sanatate. Da, unele lucruri trebuie reglate in timp real, spre exemplu situatia ambulatoriilor. Situatia centrelor de permanenta. Situatia caminelor de batrani. Sunt oameni care lupta zi si noapte sa gaseasca solutii pentru asta.

INCETATI o perioada sa mai dati in Statul roman. Statul roman e in fiecare dintre voi. Ridicati piatra dupa ce v-ati facut partea voastra, dupa ce-ati convins cel putin doi, trei imprejurul vostru sa faca la fel” scrie medicul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.