Un medic din Italia face marturii cumplite: „In spitale suntem ca in timpul razboiului. Salvam doar ce se poate salva. Va spun la toti: stati acasa”

Marturia unui medic de la spitalul din Bergamo arata situatia disperata in care se gaseste sistemul sanitar din Italia. Medicii abia pot face fata cazurilor de coronavirus, astfel ca celelalte urgente sunt mult neglijate. ”In mod normal, in cazul unui apel pentru un infarct, se intervenea in cateva minute. Acum e posibil sa astepti chiar si o ora sau mai mult”, spune pentru Corriere della Sera medicul Christian Salaroli.

“In spitale suntem ca in timpul razboiului.Decidem pe cine tratam cu prioritate in functie de varsta si de starea de sanatate. Fiecare dintre noi, adulti sau pustani, stati in casa! Vad prea multi oameni pe strazi!”, spune medicul Christian Salaroli, anestezist de terapie intensiva in Bergamo.

In urma afluxului mare de pacienti, spitalele au fost nevoite sa improvizeze spatii pentru primirea urgentelor si noi paturi pentru bolnavi.

”In zonele de primiri urgente s-a deschis un salon mare cu 20 de paturi care sunt folosite pentru cazurile curente. Il numim planul de urgenta pentru fluxul maxim. Aici facem triajul.

Publicitate

Facem triajul in functie de varsta si starea de sanatate, ca in situatie de razboi. N-o spun eu, ci manualele pe care le-am studiat”, spune medicul italian.

Medicul explica pas cu pas, pentru Corriere della Sera, cum sunt selectate cazurile grave si cum ajung aproape sa faca un pariu in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale unor pacienti.

Citeste si articolul :   Marturia unei suspecte de COVID-19, internata intr-un spital din Cluj: "Injuraturi, si circ, si umilinta..."

Mai intai pacientii sunt evaluati de un medic specialist in anestezie-reanimare si li se asigura ventilatie non-invaziva.

”Pe langa varsta si stare generala, al treilea element de care tinem seama este capacitatea pacientului de a se recupera dupa o interventie de reanimare. Practic, boala Covid-19 este o pneumonie interstitiala, o forma foarte agresiva care afecteaza oxigenarea sangelui.

Cei mai loviti pacienti devin hipoxici, adica nu au suficient oxigen in sange. Apoi trebuie sa facem o alegere, in cateva zile maximum. Ventilatia non-invaziva e doar o prima faza. Si aici resursele spitalicesti si locurile la terapie intensiva sunt mai putine decat bolnavii critici care necesita intubare. Si din acest punct inainte trebuie ventilati mecanic”, explica medicul.

Cea mai grea decizie care trebuie luata se intampla atunci cand stii ca ai mai multi pacienti care necesita intubare si exista doar un pat dotat corespunzator.

”Pacientii cu patologii cardiorespiratorii grave si persoanele cu probleme severe ale arterei coronare sunt evaluati cu atentie pentru ca acestia tolereaza hipoxia acuta cu dificultate si au sanse mici de a supravietui acestei faze.

Daca o persoana intre 80 si 95 de ani are insuficienta respiratorie grava, cel mai probabil nu va rezista. Daca are probleme la trei organe vitale inseamna ca are o rata a mortalitatii de 100%. E ca si plecat. Nu suntem in masura sa asteptam miracolele. Aceasta este realitatea”, declara medicul italian.

Citeste si articolul :   Parintele Vasile Ioana, reactie dura la adresa autoritatilor: „Dati-le, domnilor, la romani..."

Medicul incearca sa atraga atentia si sa combata si opinia destul de generalizata potrivit careia pacientii nu mor din cauza Covid-19, ci de alte boli asociate de care sufera.

”Cei care spun ca nu se moare efectiv de coronavirus spun o prostie care ma intristeaza. Nici nu arata respect fata de persoanele care au murit. Mor de Covid-19 pentru ca in forma critica in care se afla, pneumonia interstitiala se alatura celorlalte probleme respiratorii si bolnavul nu reuseste sa mai lupte. Decesul este cauzat de virus, nu de altceva”, a declarat medicul.

Oboseala, pacientii care se sting unul cate unul, alegerea de viata si de moarte asupra unor oameni macina psihicul personalul medical.

”Unii dintre noi suntem distrusi de aceasta situatie. Mai ales medicii primari sau tinerii din sistem, care se trezesc intr-o dimineata ca trebuie sa decida asupra vietii unui om. Si asta se intampla la scara larga, repet.

Toti facem de toate. Nu e vorba doar despre munca fizica in sine, cat de apasarea emotionala, care e devastatoare. Am vazut infirmieri cu experienta de 30 de ani care plang pe la colturi. Oameni care au crize de nervi. Habar n-aveti ce se intampla in spitale.”, mai spune medicul.

Citeste si articolul :   A recunoscut! De ce nu isi face Monica Pop vaccinul anti-Covid: "Eu am una dintre marile contraindicatii ale acestui vaccin"

Medicul italian Christian Salaroli declara ca este motivat in continuare de gandul ca face o alegere corecta: cei mai tineri au mai multe sanse sa-si revina fara ajutorul specializat.

Disperat de faptul ca in continuare sunt oameni care nu respecta indemnul de a sta in casa, doctorul crede ca daca oamenii ar avea macar o idee cu privire la ce se intampla in spitale, vor lua decizii mai intelepte:

”Nu putem sa facem si munca de zi cu zi si sa ne ocupam si de sarcinile date de aceasta situatie exceptionala. Asa ca tratamentele standard pot fi intarziate cu mult. In mod normal, in cazul unui apel pentru un infarct, se intervenea in cateva minute. Acum e posibil sa astepti chiar si o ora sau mai mult. Imi spun ca e ca la chirurgie in timpul razboiului. Incercam sa salvam doar ce se poate salva. Asta se intampla”, declara doctorul italian.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.