Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie va poate fi de ajutor. E mai eficient si mai simplu de facut decat radiografia, spun medicii.
Tusea cu expectoratii care se manifesta in special dimineata sau cea care dureaza mai mult de sase saptamani, respiratia suieratoarea sau senzatia de sufocare care apare in timpul somnului sunt semne care ar trebui sa va indemne sa faceti o spirometrie, testul care evalueaza sanatatea plamanilor. Si oboseala „din nimic” poate fi un semn ca plamanii au nevoie de ingrijire.
Mai eficienta decat radiografia
Multi fumatori care au probleme de respiratie aleg ca prima solutie de investigatie testele radiologice, insa specialistii avertizeaza ca spirometria este mult mai utila.
Publicitate
„Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai intai la radiologie. Aceasta investigatie este foarte utila, dar presupune iradiere si nu vedem decat modificari anatomice cand sunt destul de importante. In schimb, spirometria este o investigatie total neinvaziva si nu presupune expunere la radiatii, iar evaluarea functiei pulmonare se poate face timpuriu”, explica Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.
Spirometria este un test de baza in explorarea functiei respiratorii si se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evalueaza cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-o unitate de timp. Este o procedura simpla, neinvaziva, rapida si nu doare. Pacientul trebuie sa lipeasca bine buzele in jurul unei piese bucale, sa respire relaxat cateva secunde, apoi sa expire atat de puternic si atat de rapid, incat sa-si simta plamanii complet goliti de aer, dupa care sa respire din nou relaxat.
De regula, testul de spirometrie se face in cabinetele de pneumologie si nu costa nimic daca aduceti un bilet de trimitere de la medicul de familie, scrie doctorulzilei.ro.
Publicitate