Astazi se implinesc 43 de ani de la cutremurul din 1977. Marmureanu vorbeste despre viitorul mare cutremur, „posibil de 8 grade”

In seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21:22, Romania era zguduita de un cutremur care a facut ravagii in toata tara. Cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter care a durat 55 de secunde a trasnformat Bucurestiul intr-o adunatura de caramizi si moloz.

Oameni panicati care sunau la 061, numarul pentru situatii de urgenta de atunci, caini care latrau, iar tipetele se auzeau de peste tot, aceasta era atmosfera din seara de 4 martie 1977, povestita de cei care au supravietuit dezastrului. Medici care abia iesisera din garda s-au intors la spital pentru a le acorda primul ajutor celor raniti.

In seara zilei de 4 martie, presedintele Nicolae Ceausescu, impreuna cu consoarta sa, participau la banchetul oficial oferit de presedintele Nigeriei in cinstea oaspetilor. Dupa toastul sefului statului nigerian, un secretar roman a intrat in sala si l-a informat pe Ceausescu de situatia din tara. Raspunzand calm la cuvantarea gazdei, presedintele roman s-a asezat si l-a anuntat in particular de dezastrul survenit in Romania. Banchetului i s-a pus capat cateva minute mai tarziu.

La inceput, stirile ajunse pe cai ocolite erau confuze, vorbind despre un cutremur de gradul 10, deci despre distrugerea totala a Bucurestiului. Pana de curent de la Bucuresti facea imposibila orice comunicatie. In plus, autoritatile locale nu stiau ce sa faca pentru ca nu aveau nici aparatura necesara, neluand pe moment nici o masura concreta. Dupa restabilirea legaturii cu tara, Ceausescu a cerut un raport sumar al situatiei din tara si a dat primele ordine de actiune, o data cu un apel catre populatie. S-a instituit, prin decret prezidential, starea de necesitate pe intreg teritoriul Romaniei.

In timpul noptii, o aeronava a adus delegatia romana inapoi in tara. Pe parcursul zilelor ce au urmat, Nicolae Ceausescu, uneori insotit de Elena, a facut vizite in Bucuresti pentru a evalua pagubele si a calma populatia. A dat ordine ferme de a se continua salvarea victimelor chiar si peste termenul considerat limita de supravietuire.

Cu ajutoare de la Crucea Rosie (mai ales caini dresati special pentru astfel de cazuri), cascadorii si pompierii romani au facut eforturi pentru a salva cat mai multe vieti.

In cutremurul din 1977 si-au pierdut viata multi oameni, insa niciodata nu s-a stiut u exactitate numarul real al mortilor. Astazi, dupa 43 de de ani se stie ca au fost declarati oficial 1,570 de morti dintre care 1391 numai din Bucuresti. In intreaga tara numarul ranitilor s-a ridicat la 11,300. Cutremurul din 1977 a avut epicentrul in Vrancea si a fost resimtit in Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina, Serbia.

Marmureanu vorbeste despre viitorul mare cutremur, „posibil de 8 grade”

Citeste si articolul :   Gabriel Cotabita are COVID.

Viitorul mare cutremur ce se va produce in Romania va fi de adancime, asemanator celui din 1802, iar acesta va fi norocul tarii noastre, a declarat  directorul onorific al Institutului National de Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

Marmureanu a estimat ca viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsa intre 7,2 si 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

„(Cutremurul – n. r.) va fi adanc si acesta va fi norocul Romaniei. Cu cat e mai adanc, cu atat energia se disipa pe o suprafata mai mare. Va fi o suprafata foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toata Europa, as spune”, a afirmat Gheorghe Marmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pamantului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con rasturnat, in varful acestuia fiind cutremurul, iar suprafata bazei Europa.

Marmureanu sustine ca viitorul cutremur mare ce se va produce in Romania se va asemana celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime. Insa, sustine specialistul, nu acelasi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, in contextul in care Romania s-a schimbat, iar acum „avem blocuri facute prost”.

Citeste si articolul :   Conditiile in care bucurestenii pot participa la pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou

„Eu sunt optimist, acesta este cuvantul. Adancimea va fi de 150-170 de km. Sansele sunt foarte mari sa fie dupa 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole si care vad ca se satisfac. Vad ca pana acum nu am gresit deloc”, a spus Marmureanu.

Legat de cutremurul din 1802, Marmureanu a precizat ca acesta s-a simtit la Moscova si la Cairo, iar la Moscova a deplasat banci de piatra pe orizontala, scrie digi24.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.