Un cercetator stiintific in imunologie si vaccinologie la Institutul „Cantacuzino” ne spune adevarul: De ce se imbolnavesc vaccinatii. Ce imunitate ofera doza 3 de vaccin anti-covid-19

Catalin Tucureanu, cercetator stiintific in imunologie si vaccinologie la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”, a vorbit la Digi24 despre vaccinul anti-COVID.

Cercetatorul spune ca avem pe piata vaccinuri care sunt foarte eficiente fata de toate varintele de virus SARS-CoV-2 care circula in prezent.

„Este adevarat, s-a observat ca impotriva infectiei – deci, nu a formelor severe de boala – dupa o anumita perioada de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protectie scade. Se mentine in continuare un anumit nivel de protectie, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat dupa vaccinare. Evident, o contributie la asta o are si varianta Delta, care este mult mai transmisibila, iar in acest context – transmisie de varianta Delta + scadere a imunitatii impotriva infectiei – mai multe autoritati publice din lume au luat decizia de a administra si o a treia doza de vaccin incepand undeva in jurul a sase luni de la schema primara de imunizare”, a spus Catalin Tucureanu .

“Aceasta a treia doza aduce un plus de protectie fata de infectie, deci inclusiv fata de formele cu simptomatologie usoara sau absenta, aduce protectie si fata de formele severe, dar trebuie subliniat ca schema primara de vaccinare protejeaza foarte bine impotriva formelor severe de boala, a explicat cercetatorul .

Publicitate

Se recomanda doza booster si daca nu suntem in categoriile de risc?

“In principiu, doza booster e recomandata si permisa oricui si trebuie sa tinem cont si de rata de transmisie foarte mare, atrage atentia cercetatorul. „Daca vaccinarea ne protejeaza – sa zicem – de 5 ori de a ne infecta, dar traim intr-o zona cu rata de transmisie foarte mare, asa cum este in aceasta perioada, orice masura suplimentara, fie ca e vorba de doza a treia, fie de respectarea cu strictete a masurilor non-farmaceutice, ajuta suplimentar si scade suplimentar riscul de infectie”, a mai spus Catalin Tucureanu.

Citeste si articolul :   Virgil Musta: Ce pot pati cei care nu se vaccineaza. Toti romanii trebuie sa stie acest lucru inainte de a lua o decizie

De ce ne infectam, daca facem vaccinul?

“Avem vaccinuri foarte eficiente, dar nu sunt perfecte. In perioade de transmisie foarte mare, un vaccinat o sa aiba un risc de infectie mai mic, dar tot o sa aiba un anumit risc de infectie. Insa el va face o forma mult mai usoara de boala si asta este o dovada ca vaccinurile sunt, totusi, eficiente fata de evolutia severa, spitalizare si deces. Evident, nici aici lucrurile nu sunt perfecte. O persoana foarte, foarte vulnerabila, o persoana in varsta, o persoana cu anumite comorbiditati are in continuare un risc mai mare de evolutie severa a COVID-19. Dar prin vaccinare acest risc o sa scada semnificativ”.

E recomandata doza 3 si copiilor si adolescentilor?

“In momentul de fata, este permisa vaccinarea cu doza a treia pentru orice persoana care a facut schema primara de vaccinare, dar recomandarea ferma pentru doza a treia este pentru persoanele cele mai vulnerabile, pentru ca aceasta doza de rapel le-ar creste suplimentar protectia. La aceste persoane chiar si la celelalte vaccinuri se vede scaderea protectiei in timp.

Insa si o persoana mai tanara poate alege sa faca doza a treia pentru a fi protejata suplimentar, a aratat Catalin Tucureanu.

E relevant testul de anticorpi dupa vaccin?

“In momentul de fata, este absolut irelevant acest test de anticorpi dupa vaccinare, spune cercetatorul. Daca pentru anumite boli pe care le cunoastem de ceva mai mult timp un test de anticorpi este suficient pentru a putea prezice si nivelul de protectie, in cazul COVID-19 acesta nu este atat de relevant, iar anticorpii in niciun caz nu trebuie sa ne ghideze o decizie de a face doza a treia sau de vaccinare initiala. S-ar putea ca un nivel de anticorpi sa fie protector pentru o anumita varianta virala, dar nu si pentru alta varianta virala, a explicat el.

Citeste si articolul :   Gigi Becali a scos OILE in oras in plina epidemie de coronavirus! Imaginile filmate azi in Bucuresti

„Este greu de spus acum ce evolutie o sa aiba virusul, ce variante ar putea aparea si daca este nevoie sa vaccinam in continuare. Cert este ca atat timp cat avem un bazin foarte mare de oameni susceptibili sa se imbolnaveasca, virusul va continua sa evolueze cu o frecventa relativ mare si ne putem astepta si la alte variante virale, poate si mai transmisibile, care pot ocoli, cel putin partial, raspunsul imun generat de vaccinare sau de trecerea prin boala”, a declarat Catalin Tucureanu.

De ce ar trebui sa se vaccineze si persoanele trecute prin boala?

“Chiar si in cazul persoanelor care au trecut prin boala, este recomandata vaccinarea. Datele pe care ne bazam sunt cele din teren. Exista un studiu al CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA – n.r.) care arata ca persoanele care au trecut prin boala cu 90 – 180 de zile inainte au un risc de cinci ori mai mare de a se infecta decat persoanele care au fost vaccinate cu cele doua doze din schema de vaccinare primara cu un vaccin ARN mesager.

Intr-adevar, si trecerea prin boala protejeaza, cel putin pentru o perioada de timp, dar exista si studii care arata ca vaccinarea poate aduce un plus de protectie. In plus, persoanele trecute prin boala si vaccinate au un nivel de protectie mai mare decat persoanele doar vaccinate sau doar trecute prin boala.

Citeste si articolul :   Dupa 7 saptamani de izolare stricta, spaniolii pot in sfarsit sa iasa in aer liber

Atat timp cat nu exista un profil de risc diferit la persoanele care au trecut prin boala, se recomanda ca si acestea sa se vaccineze pentru a avea aceasta protectie suplimentara. Daca am trecut prin boala si ne si vaccinam, avem un risc mai mic de a face COVID-19”, a mai spus cercetatorul.

Va exista si o doza 4 de vaccin?

“Este imposibil de spus in momentul de fata cand si daca ar trebui sa mai facem si o a patra doza de vaccin anti-COVID. Sunt mai multe elemente care ar conduce la o asemenea situatie”, a mentionat Catalin Tucureanu.

“Putem sa ne asteptam la o alta scadere in timp a eficientei vaccinurilor, dar nu stim care o sa fie magnitudinea acestei scaderi in timp: daca o sa fie aceasta scadere in timp sau in cat timp se va produce.

Al doilea element necunoscut si foarte important este evolutia virusului. Avem vaccinuri pentru care protectia dureaza toata viata, dar in general si patogenii fata de care protejeaza aceste vaccinuri au o evolutie foarte lenta sau sunt foarte stabili. Avem si vaccinuri pentru care este nevoie sa revenim anual cu vaccinarea, asa cum se intampla in cazul vaccinului antigripal, pentru ca si virusul se modifica si necesita revaccinare, a mai spus Catalin Tucureanu pentru sursa citata mai sus.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.