10 sfaturi simple si practice pentru a face ca orhideele sa infloreasca tot anul

Sub aspectul sau delicat, orhideea reprezinta o varietate destul de rezistenta de plante tropicale care poate fi cultivata acasa. Singura problema este ca uneori poate fi dificil sa o faci sa infloreasca din nou daca nu stii sfaturile potrivite. Descoperiti 10 sfaturi simple si practice pentru intretinerea acasa.

Cum sa intretii o orhidee?

In padurile tropicale sau in salbaticie, orhideele se gasesc in pajisti umede, zone de calcar uscate, in paduri sau la marginile anumitor drumuri. Si anume ca exista si un tip de orhidee epifite, cu radacini aeriene care nu trebuie sa fie plantate in suporturi terestre. Acestea din urma se hranesc cu umiditatea aerului ambiant si pot creste pe ramurile unei alte plante, pe roci sau pe trunchiuri.

Cu toate acestea, orhideea poate fi cultivata si in interior intr-un ghiveci.

Desi exista mai multe soiuri disponibile, cea mai comuna este Phalaenopsis , o planta hibrida care infloreste cea mai mare parte a anului. Cu frunze groase si plate, florile sale amintesc de o forma de fluture si se ridica pe tulpini lungi. In functie de specie, acestea pot lua multe forme si culori, oferind o multitudine de alegeri pentru cei care aleg sa le adopte. Iata cateva sfaturi bune de urmat pentru a avea grija de orhideea ta.

Publicitate

1) Folositi dozele potrivite de apa si ingrasamant

In primul rand, este necesar sa va hraniti orhideele daca doriti ca acestea sa poata inflori din nou. Aceasta implica alegerea solului potrivit pentru ghiveci si a unui ingrasamant lichid de utilizat la fiecare doua saptamani. Acesta din urma trebuind sa fie bogat in substante nutritive precum potasiu si fosfor,pentru fertilizarea optima. Pentru aceasta, puteti solicita sfaturi de la o florarie. Cand ajunge la perioada de inflorire, ingrasamantul nu mai este necesar. Frecventa udarii ar trebui, de asemenea, redusa pentru a-i oferi o perioada de odihna. Daca tulpina devine maro poate insemna ca putrezeste din excesul de apa. O puteti taia cat mai jos posibil, reluand intretinerea clasica pentru a stimula cresterea unei noi tulpini florale.

Citeste si articolul :   Calendar Ortodox, 30 ianuarie 2021. Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur

2) Udati-va orhideele corect

Pasionatii de gradinarit stiu probabil acest lucru: atunci cand udam, este recomandabil sa scufundam radacinile plantei, mai degraba decat sa stropiti de sus. Pentru a face acest lucru, exista o tehnica de imersiune simpla si eficienta. Asezati vasul intr-un lighean cu apa la temperatura camerei timp de 20 de minute, asigurandu-va ca are gauri mici spre fund pentru un efect de scurgere. Dupa ce a trecut acest timp, scurgeti recipientul si puneti-l la loc, asigurandu-va ca exista suficienta lumina. Operatia trebuie repetata la fiecare 10 zile. Retineti ca apa de ploaie poate fi utila pentru aceasta procedura.

3) Expuneti-le la lumina

In timpul iernii sau cand razele soarelui nu sunt foarte puternice, este indicat sa expuneti direct planta la lumina exterioara sau intr-o veranda. Majoritatea orhideelor ​​se hranesc prin fotosinteza si, prin urmare, au nevoie de clorofila, la fel ca alte plante, cum ar fi hortensia, care se prezinta sub forma de arbusti mici cu flori, lalele sau chiar zambila.  Apoi, favorizati o expunere de dimineata, plasand-o intr-un loc luminos, cu putina umbra. Ar trebui evitate, in special, aerisirea excesiva si curentii de aer.

4) Evitati sursele de caldura

Radiatorul, semineele, soarele prea agresiv, sursele uscate de caldura trebuie evitate pentru aceasta planta exotica care prefera umiditatea. Daca temperatura ambianta a casei depaseste 20 de grade, se recomanda, de asemenea, sa va asezati orhideele tropicale in locuri mai reci, cum ar fi rafturile din apropierea ferestrelor sau a casei scarilor. Aceasta planta de apartament nu tolereaza bine seceta.

Citeste si articolul :   Nu le mai arunca. Marcarea rapida a terenului pentru semanat cu ajutorul cofragelor de la oua. Morcovii, ceapa, ridichiile vor rasari intr-o saptamana!

5) Folositi soc termic

Contrar credintei colective, socul termic poate fi un beneficiu real in a face orhideele sa infloreasca din nou si sa nasca noi muguri de flori. Pentru a face acest lucru, asezati florile pe un balcon sau pervazul ferestrei in timpul zilei, cand temperatura exterioara nu depaseste 15 grade , apoi puneti-le inapoi in locul lor obisnuit seara. Schimbarea temperaturii va stimula cresterea, mai ales toamna cand temperatura este favorabila. Aceasta operatie trebuie repetata timp de aproximativ 15 zile, alternand zi si noapte pentru a obtine acest efect dorit.

6) Taiati orhideea

Cand florile plantei dispar sau sunt ofilite, este indicat sa taiati tulpinile pentru a promova o noua inflorire si nasterea mugurilor sanatosi. Folosind foarfece de taiere sau foarfece curate si dezinfectate, scurtati-le taind cu 1 centimetru deasupra celui de-al doilea sau al treilea nod de pe tulpina florii, numarand de jos.

7) Aveti grija de frunze

Daca petalele sale par sa necesite cea mai mare ingrijire datorita aspectului lor fragil, nu uitati frunzele. Si acest sfat se aplica tuturor florilor, indiferent de tipul lor. Acestea trebuie curatate cu o carpa inmuiata in apa distilata si cateva picaturi de suc de lamaie. Un alt truc al bunicii este sa folositi un tampon de bumbac inmuiat intr-un amestec de apa si lapte pentru a face aceasta sarcina.

8) Alegeti un vas adecvat

Pentru o crestere adecvata, opteaza pentru un vas transparent, care sa permita plantei sa beneficieze de lumina. Cele cu pereti dubli sunt deosebit de eficiente, deoarece ajuta la stabilizarea temperaturii. In acest sens, ghiveciul ar trebui evitat. Exista, de asemenea, multe plante pe care le puteti creste in doar un pahar de apa .

Citeste si articolul :   Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2024. Ce sa faci ca sa iti mearga bine tot anul viitor

9) Tineti cont de umiditate

Dupa cum am mentionat mai sus, majoritatea orhideelor ​​sunt plante tropicale si exotice care necesita umiditate ambientala pentru a creste in conditii bune. Prin urmare, va fi necesar sa va asigurati ca frunzele sunt pulverizate in mod regulat cu apa demineralizata. De asemenea, puteti rezolva aceasta problema plasandu-le langa un umidificator.

10) Urmariti culoarea frunzelor

Acesta este un indicator important care va va permite sa stiti daca ingrijirea dvs. de intretinere este potrivita pentru planta dvs., mai ales in ceea ce priveste contactul direct cu soarele. Intr-adevar, daca vedeti frunzele ingalbenite sau acoperinte cu pete , ar putea insemna ca factorii de mediu sunt prea agresivi. In schimb, daca frunzele sunt prea verzi sau verde inchis, acest lucru indica faptul ca orhideea nu are suficient soare. In general, se crede ca orhideea ar trebui transplantata la fiecare doi ani imediat dupa inflorire. Florile ofilite pot fi apoi indepartate, taind tulpina florilor uscate . Planta trebuie, de asemenea, eliberata de substratul sau, deoarece in timpul anotimpurilor, acesta din urma se descompune si isi poate sufoca radacinile.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.