De ce seleniul intareste imunitatea

Alaturi de zinc si vitaminele D si C, seleniul este un mineral foarte important.

In zilele noastre, majoritatea oamenilor din intreaga lume fac tot ce pot pentru a se proteja de pericolele unei pandemii. Multi dintre noi incercam sa ne mentinem imunitatea la un nivel ridicat, deoarece acesta este de fapt cel mai bun mod de a preveni infectiile.

Desi stim cat de benefice pot fi mineralele precum  zinc si vitaminele C si D, beneficiile unui alt nutrient, seleniul, nu sunt inca pe larg cunoscute.

Seleniul este un mineral pe care il obtinem din alimente. Acest micronutrient nu primeste prea multa atentie in articolele privind imunitatea, dar joaca in acelasi timp un rol extrem de benefic in mentinerea controlului asupra metabolismului nostru, cresterea apararii organismului, reglarea functiei tiroidiene, imbunatatirea sanatatii creierului si ameliorarea bolilor  respiratorii.

Publicitate

Seleniul este un puternic antioxidant care protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Dar seleniul poate ajuta la combaterea  COVID-19?

Citeste si articolul :   Porumb: beneficii, valori nutritive si contraindicatii

Multe studii de-a lungul anilor au aratat ca seleniul contine antioxidanti care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Seleniul in cantitate potrivita poate avea proprietati antivirale terapeutice. Un studiu recent al profesorului de biochimie Ethan Taylor (publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica) sustine, de asemenea, ca exista o legatura unica intre seleniu si simptomele mai usoare ale COVID-19.

In timp ce sistemul nostru imunitar are nevoie de seleniu pentru a creste numarul de celule albe din sange care lupta impotriva infectiilor, deficitul de seleniu poate duce, de asemenea, la progresia bolii si la probleme de sanatate. De fapt, seleniul previne si opreste in mod natural cresterea virusurilor  in organism.

Astfel, toate aceste beneficii dovedite stiintific arata  ca seleniul nu este un nutrient care trebuie ignorat in timpul unei pandemii.

Vestea buna este ca puteti obtine seleniu si printr-o nutritie adecvata (pe langa suplimente). Iata cum:

De cat seleniu aveti nevoie pe zi?

O persoana  in medie are nevoie de aproximativ 70-80 mcg de seleniu pe zi. Daca aveti incredere ca mancati corect, nu veti avea nevoie de suplimente.

Citeste si articolul :   Simptomele timpurii ale bolii Parkinson

Daca sunteti vegetarian sau vegan, productia de seleniu din alimente va depinde de absorbtia seleniului in sol, adica a culturilor cultivate. Prin urmare, cumparati fructe si legume organice.

Iata cele mai bune surse de seleniu:

Fructe de mare

Se spune ca fructele de mare sunt bogate in antioxidanti si omega-3. Seleniul este un alt nutrient gasit din abundenta. Alimentele precum somonul, stridiile, tonul si crevetii sunt surse bune ale acestui micronutrient.

Nuci si seminte

Nucile si semintele sunt o sursa excelenta de antioxidanti si substante nutritive vitale. De asemenea, contin seleniu, care este un alt motiv pentru a le consuma in mod regulat. O mana de nuci si seminte pe zi va va fi de folos!

Dintre toate celelalte nuci, nucile de Brazilia contin cel mai mult seleniu. Nucile de Brazilia contin aproximativ 68-80 mcg de seleniu, ceea ce este suficient pentru intreaga zi!

Oua

Ouale sunt, de asemenea, bogate in seleniu. Consumul de 2-3 oua pe zi (care este dimensiunea de servire recomandata) va poate oferi seleniul de care aveti nevoie.

Citeste si articolul :   Lista actualizata a tarilor din zona verde. Nu trebuie sa mai stai in carantina

Ouale contin, de asemenea, aminoacizi si antioxidanti benefici care va mentin metabolismul in forma.

Broccoli si spanac

Legumele cu frunze verzi actioneaza ca un elixir pentru organism. Broccoli este o sursa buna de seleniu (4 micrograme pe portie). Acelasi lucru este valabil si pentru spanac, care, pe langa 11 micrograme de seleniu, este bogat si in vitamina C si folat.

Ciupercile  Shiitake

Aceste ciuperci sunt foarte sanatoase si contin si seleniu. O portie de cinci ciuperci shiitake contine 5,4 micrograme de seleniu, ceea ce reprezinta cel putin 10% din necesarul dumneavoastra.

Publicitate

Autor