Fiecare ocean este profund si misterios in felul sau. Dar, in comparatie cu santul Mariana, unele parti ale oceanului arata ca capatul superficial al unui bazin.
Groapa Marianelor gasita in vestul Oceanului Pacific, este cea mai adanca parte situata in orice ocean. Este o sectiune in forma de semiluna de 2543 km. in scoarta Pamantului.
Partea cu adevarat impresionanta nu are nimic de-a face cu lungimea sa si tot ce are de-a face cu profunzimea sa. Desi nu a fost bine explorat din cauza provocarilor asociate cu a merge atat de adanc, santul are o adancime de cel putin 10.994 de metri.
Toata lumea stie ca Muntele Everest este o provocare masiva pentru alpinistii de pretutindeni din cauza inaltimii sale nebunesti si a conditiilor meteorologice asociate acestuia. Dar daca Muntele Everest ar fi asezat vreodata in groapa Marianelor, varful muntelui ar fi totusi la mai mult de o 1,6 km. sub apa.
Publicitate
In ciuda lipsei de lumina si a conditiilor ostile, acide din transee, un numar surprinzator de organisme traiesc acolo. Exista mai mult de 200 de microorganisme si creaturi mici cunoscute care traiesc acolo, inclusiv crustacee si amfipode.
Pe masura ce mai multe expeditii exploreaza in cele din urma santul, este aproape sigur ca noi specii vor fi descoperite acolo. Un nou tip de peste melc a fost gasit in sant.
Groapa Marianelor a fost identificat pentru prima data in 1875, in timpul intreprinderii unei circumnavigatii globale. A fost gasita utilizand echipamente de sunet pe HMS Challenger. A fost numita datorita insulelelor Mariana din apropiere.
Expeditia Challenger din 1872 pana in 1876 – a fost revolutionara in domeniul oceanografiei. In acea perioada, nava a parcurs aproape 70.000 de mile marine, explorand si cartografand in timp ce calatorea. In timpul calatoriei, au fost descoperite aproximativ 4.700 de specii.
Unele puncte ale santului sunt mai adanci decat altele, cea mai adanca sectiune fiind numita Challenger Deep.
Omul de stiinta Jacques Piccard si locotenentul marinei americane Don Walsh au obtinut distinctia de a fi primii oameni care au ajuns la Challenger Deep. S-a intamplat in 1960.
S-ar putea sa va asteptati ca apele din groapa Marianelor sa fie inghetate, deoarece nu poate ajunge la soare.
Si ai avea dreptate. Apa de acolo tinde sa varieze intre 1 si 3 de grade celsius.
Dar ceea ce surprinde este cat de fierbinte poate devenii. Exista orificii hidrotermale in intreagul sant.
Apa care iese din acele guri de aerisire ar fi suficienta pentru a opari pe oricine la 371 de grade Celsius.
Publicitate