Soarele artificial coreean – reactorul de fuziune KSTAR – stabileste un nou record mondial

KSTAR stabileste un nou record mondial operand un reactor de fuziune timp de 20 de secunde la 100 de milioane ° C. Isi propune sa opereze continuu plasma cu temperatura inalta peste 100 de milioane de grade timp de 300 de secunde pana in 2025.

The Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), un dispozitiv de fuziune supraconductoare cunoscut si sub numele de soare artificial coreean, a stabilit noul record mondial deoarece a reusit sa mentina plasma cu temperatura ridicata timp de 20 de secunde, cu o temperatura a ionului de peste 100 de milioane de grade.

La 24 noiembrie 2020, Centrul de cercetare KSTAR de la Institutul Coreean de Energie de Fuziune (KEF) a anuntat ca, intr-o cercetare comuna cu Universitatea Nationala din Seul (SNU) si Universitatea Columbia din Statele Unite, a reusit sa functioneze continuu plasma pentru 20 de secunde cu o temperatura a ionului mai mare de 100 de milioane de grade, care este una dintre conditiile esentiale ale fuziunii nucleare din Campania 2020 cu plasma KSTAR

Este o realizare extinderea timpului de operare cu plasma de 8 secunde in timpul campaniei cu plasma KSTAR 2019 de peste 2 ori. In experimentul sau din 2018, KSTAR a atins pentru prima data temperatura ionului plasmatic de 100 de milioane de grade (timp de retinere: aproximativ 1,5 secunde)

Publicitate

KSTAR. Credit: National Fusion Research Institute (NFRI)

Pentru a recrea reactiile de fuziune care apar la soare pe Pamant, izotopii de hidrogen trebuie sa fie plasati intr-un dispozitiv de fuziune precum KSTAR pentru a crea o stare de plasma in care ionii si electronii sunt separati, iar ionii trebuie incalziti si mentinuti la temperaturi ridicate.

Citeste si articolul :   PayPal va permite sa cumparati si sa vindeti criptomonede

Pana in prezent, au existat alte dispozitive de fuziune care au administrat pe scurt plasma la temperaturi de 100 de milioane de grade sau mai mari. Niciunul dintre ei nu a rupt bariera mentinerii operatiei timp de 10 secunde sau mai mult. Este limita operationala a dispozitivului cu conducere normala * si a fost dificil sa se mentina o stare stabila de plasma in dispozitivul de fuziune la temperaturi atat de ridicate pentru o lunga perioada de timp.

KSTAR Tokamak. Credit: National Fusion Research Institute (NFRI)

In experimentul sau din 2020, KSTAR a imbunatatit performanta modului de bariera de transport intern (ITB), unul dintre modurile de functionare cu plasma de generatie urmatoare dezvoltate anul trecut si a reusit sa mentina starea plasmei pentru o perioada lunga de timp, depasind limitele existente de operatiunea cu plasma la temperaturi ultra ridicate.

Directorul Si-Woo Yoon al Centrului de Cercetare KSTAR de la KFE a explicat: „Tehnologiile necesare pentru operatiuni lungi de 100 de milioane de plasma sunt cheia realizarii energiei de fuziune si succesul KSTAR in mentinerea plasmei la temperaturi ridicate timp de 20 de ani. secunde vor fi un moment important de cotitura in cursa pentru asigurarea tehnologiilor pentru o functionare lunga cu plasma de inalta performanta, o componenta critica a unui reactor comercial de fuziune nucleara in viitor. ”

„Succesul experimentului KSTAR in functionarea lunga, la temperatura ridicata prin depasirea unor dezavantaje ale modurilor ITB ne aduce un pas mai aproape de dezvoltarea tehnologiilor pentru realizarea energiei de fuziune nucleara”, a adaugat Yong-Su Na, profesor la Departamentul de Inginerie Nucleara, SNU, care a efectuat in comun cercetarile privind functionarea cu plasma KSTAR.

Citeste si articolul :   Xiaomi creează un incarcator wireless de 80 W, incarca bateria în doar 19 minute

Dr. Young-Seok Park de la Universitatea Columbia, care a contribuit la crearea plasmei la temperaturi ridicate, a declarat: „Suntem onorați să fim implicați într-o realizare atât de importantă realizată în KSTAR. Temperatura ionică de 100 de milioane de grade obținută prin permiterea încălzirii eficiente a plasmei de bază pe o durată atât de lungă a demonstrat capacitatea unică a dispozitivului KSTAR supraconductor și va fi recunoscută ca o bază convingătoare pentru plasme de fuziune de înaltă performanță, la starea de echilibru. ”

KSTAR a inceput sa opereze dispozitivul in august anul trecut si intentioneaza sa-si continue experimentul de generare a plasmei pana pe 10 decembrie, realizand un total de 110 experimente cu plasma care includ experimente de performanta cu plasma de inalta performanta si experimente de atenuare a intreruperii plasmei, care sunt experimente de cercetare comune cu cercetari interne si externe organizatii.

In plus fata de succesul in functionarea cu temperatura inalta a plasmei, Centrul de cercetare KSTAR efectueaza experimente pe o varietate de subiecte, inclusiv cercetari ITER, concepute pentru a rezolva probleme complexe in cercetarea fuziunii in restul perioadei experimentului.

KSTAR isi va impartasi rezultatele cheie ale experimentului in 2020, inclusiv acest succes, cu cercetatorii din domeniul fuziunii din intreaga lume, in cadrul Conferintei IAEA Fusion Energy, care va avea loc in mai.

Citeste si articolul :   Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea III

Scopul final al KSTAR este sa reuseasca intr-o functionare continua de 300 de secunde cu o temperatura a ionului mai mare de 100 de milioane de grade pana in 2025.

Presedintele KFE, Suk Jae Yoo, a declarat: „Sunt atat de bucuros sa anunt noua lansare a KFE ca organizatie independenta de cercetare din Coreea” „KFE isi va continua traditia de a intreprinde cercetari provocatoare pentru a atinge obiectivul omenirii: realizarea a energiei de fuziune nucleara ”, a continuat el.

Incepand cu 20 noiembrie 2020, KFE, fost Institutul National de Cercetare in Fuziune, o organizatie afiliata a Institutului Coreean de Stiinte de Baza, a fost relansata ca organizatie independenta de cercetare

Institutul Coreean de Energie de Fuziune (KFE) este singurul institut de cercetare din Coreea specializat in fuziune nucleara. Pe baza dezvoltarii si functionarii noastre a KSTAR, un dispozitiv de cercetare a fuziunii supraconductoare, KFE incearca sa obtina rezultate de cercetare revolutionare, sa dezvolte tehnologie de baza pentru comercializarea fuziunii nucleare si sa instruiasca personal remarcabil de fuziune nucleara. In plus, institutul conduce un efort comun pentru a deschide era energiei de fuziune nucleara la mijlocul secolului 21 prin participarea activa la Proiectul ITER.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele