Principalele minerale de care are nevoie corpul nostru sunt fierul, magneziul si zincul. De fapt, acestea sunt metale, daca ne uitam la tabelul periodic, dar metalele sunt necesare in doze microscopice pentru o serie de procese din organism, inclusiv pentru imbunatatirea sistemului imunitar.
Dar zincul? Zincul il obtinem in mod natural din surse vegetale, apa si unele produse de origine animala. Zincul este implicat in coagularea sangelui, produce proteine si ADN, ajuta la vindecarea ranilor si joaca un rol in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Participa la formarea si intretinerea oaselor, precum si a pielii, parului si unghiilor.
Deficienta sa provoaca o serie de probleme de sanatate, cum ar fi tendinta la afectiuni ale pielii, inclusiv acnee, pierderea in greutate si boli frecvente.
Singura modalitate de a obtine zincul necesar este prin mancare – corpul nostru nu il sintetizeaza. Aportul zilnic recomandat este de 11 mg pentru barbati si 8 mg pentru femei.
Daca suspectati un deficit de zinc, este recomandat sa discutati acest lucru cu medicul de familie. Consumul excesiv de mineral nu este o optiune buna, deoarece poate afecta absorbtia altor elemente importante, cum ar fi fierul, sau poate duce la conditii precum intoxicatia cu zinc. Semnele pot include diaree si cefalee.
O dieta echilibrata este de obicei solutia pentru a furniza organismului zincul de care are nevoie. Cu toate acestea, potrivit unei publicatii , exista ingrediente in dieta care pot interfera cu absorbtia eficienta a zincului, cum ar fi fitatii.
Acestea se gasesc intr-o serie de alimente pe baza de cereale, inclusiv orez.
Chiar si pe o dieta vegetariana, organismul poate obtine cantitatea necesara de zinc.
Din ce produse puteti obtine zinc? 100 g de tofu contin 2 mg de zinc. Semintele de canepa sunt, de asemenea, bogate in minerale – 100 g contin 10 mg de zinc. In aceeasi cantitate de seminte de dovleac, aproximativ 8 mg. Se gaseste si in chia, quinoa, nuci, ciuperci, linte si cereale fortificate.
Publicitate