Aveti un adolescent stresat?
Nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca nu sunteti singuri. Un studiu recent a descoperit faptul ca mai putin de jumatate din adolescentii din ziua de astazi si-ar evalua starea mintala ca fiind “excelenta” sau “foarte buna”. Iar, din pacate, lucrurile nu stau mai bine nici cand acestia inainteaza in varsta. Mai mult de 90% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani sustin ca au experimentat cel putin o data in ultima luna simptome fizice sau emotionale cauzate de stres.
Adolescentii din ziua de azi nu sunt stresati doar de ceea ce se petrece la scoala, acasa sau in vietile personale, ci sunt stresati si din cauze ce tin de lumea in care acestia traiesc. Fie ca e vorba de schimbarile de clima, cele politice sau pur si simplu viitorul natiunii, mai mult de jumatate din adolescenti se simt stresati de evenimente sau situatii din lumea inconjuratoare.
Nu este de mirare faptul ca acesti tineri sufera sau sunt afectati. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a ii ajuta pe adolescenti sa controleze stresul.
Publicitate
In continuare se gasesc sapte modalitati prin care ii putem ajuta pe adolescenti sa gestioneze situatiile stresante.
1. Confruntarea cu stresul. Cel mai important lucru pe care il putem face cand adolescentii sunt anxiosi sau afectati este sa ii ajutam sa se confrunte cu situatia sau evenimentul care le provoaca stres in loc sa evite acesta situatie sau eveniment. De ce este importanta aceasta confruntare? Pentru ca evitarea alimenteaza anxietatea.
2. Descrierea circumstantelor dificile. Ii putem ajuta pe adolescenti prin a ii ruga sa ne prezinte pur si simplu realitatea situatiei dificile in care se afla, iar ca raspuns noi trebuie sa le aratam interes sincer vizavi de experienta lor. Scopul nu este sa le stergem durerea si greutatea cu buretele, ci scopul este ca ei sa simt ca sunt vazuti, auziti, intelesi.
3. Identificarea sentimentelor care apar ca raspuns la situatii. Aceasta strategie se bazeaza pe faptul ca atunci cand reusim sa ne etichetam, sa ne recunoastem emotiile si sentimentele suntem capabili sa le sintetizam, gestionam mai bine.
4. Stabilirea sursei stresului. Putem sa ii incurajam pe tineri sa analizeze ce e nou sau in schimbare in vietile lor, putem sa ii ajutam sa caute surse de imprevizibilitate sau sa identifice moduri in care se simt amenintati. De asemenea, ii putem intreba despre lucrurile din viata lor fata de care simt ca nu au control.
5. Clasificarea tipului de stres. Pe langa cautarea sursei stresului, ar fi util pentru adolescenti sa clasifice stresul pe care il experimenteaza. Are legatura cu un eveniment de viata negativ? Este rezultatul dificultatilor de zi cu zi care s-au acumulat si ei sunt in afara controlului?
6. Intelegerea ca stresul poate fi de ajutor. Stresul poate sa fie sanatos si de ajutor atunci cand creeaza suficienta tensiune si incordare pentru a stimula dezvoltarea.
7. Practicarea acceptarii. Atunci cand acceptam realitatea si faptul ca controlul nostru limitat in ceea ce priveste o situatie dificila sau un eveniment care ne sperie, le permite copiilor nostri sa faca acelasi lucru. Acceptarea ne elibereaza si ne permite sa mergem inainte, sa ne continuam drumul, in loc sa ramanem blocati, paralizati de teama sau intr-o situatie dificila.