Trump si Biden folosesc aplicatii de campanie pentru a aduna datele alegatorilor

Milioane de cetateni implicati in campania prezidentiala din 2020, inclusiv organizatori, voluntari si sustinatori ferventi, au descarcat o aplicatie de campanie precum Vote Joe sau Trump 2020, relateaza CNBC.

Utilizatorii ofera aplicatiei numarul lor de telefon, abonandu-se astfel la un flux care ii incurajeaza sa se implice mai mult. Aplicatia Biden solicita acces la lista de contacte a utilizatorului. Trump cere accesul la datele GPS si Bluetooth ale utilizatorului.

Sunt o multime de informatii de oferit, dar majoritatea oamenilor deja s-au obisnuiti cu aceasta. Aplicatiile de la Google Maps la Angry Birds si Instagram colecteaza tone de date despre utilizatori, iar agentiile de publicitate au adunat cat de mult au putut ani de zile. Publicitatea comerciala hiper-directionata este norma acum.

Dar politicienii ii ajung din urma pe publicitari, lucru care ii preocupa pe multi activisti, inclusiv pe Sam Woolley, profesor asistent si director de proiect pentru cercetarea propagandei la Universitatea Texas din Austin.

Publicitate

„Oamenii s-au obisnuit cu ideea ca ne oferim datele, fie catre Google Maps, aplicatiilor terte sau Facebook”, spune Woolley, „Lucrul care este deosebit de ingrijorator cu privire la campanii este utilizarea aplicatiilor pentru a aduna date folosite in politica. Le folosesc in incercarea de a juca un fel de sistem democratic ”.

Citeste si articolul :   Economistii romani estimeaza un val de inca 500.000 de concedieri in Romania

In acest moment, cele doua parti au abordari diferite. Pentru democrati, numele jocului este „organizarea relationala” – folosirea suporterilor pentru a ajunge la prieteni si familie in numele campaniei.

De aceea aplicatia Vote Joe cere acces la lista de contacte a utilizatorului. Daca se acorda permisiunea, aplicatia confrunta contactele unui utilizator cu fisierul national al alegatorilor, permitanduceea ce ii permite sa filtreze prietenii si familia in functie de apartenenta politica, istoricul votului si daca locuiesc sau nu intr-un stat important, ajutand astfel voluntarii sa inteleaga unde ar urma sa depuna cele mai mari eforturi.

Este o strategie pe care echipa Obama a implementat-o ​​cu mare succes in 2008 si 2012 si, desi poate parea destul de inofensiva, Woolley spune ca exista motive de ingrijorare.

„Aceasta organizare relationala este o moneda cu doua fete”, spune el. „Cel mai bun mod de a schimba parerea cuiva cu privire la ceva in care crede politic este sa vorbesti cu ei si sa-l cunosti. Dar, de asemenea, cel mai bun mod de a manipula pe cineva este, de asemenea, de a face pe cineva la care tine sa impartaseasca informatii cu respectivul”.

Pe masura ce aceasta strategie devine mai putin personala si mai automatizata, potentialul de manipulare creste.

Republicanii nu au implementat organizarea relationala in acelasi grad. Dar aplicatia Trump 2020 este un exemplu clar al strategiei lor de colectare a datelor. Construit de Phunware, companie de software din Austin, cunoscuta pentru capacitatile sale avansate de urmarire a locatiei, Trump 2020 este un instrument de informare gamificat, agregator de stiri, creator media si platforma de evenimente virtuale, cu o abordare maximalista a colectarii datelor.

Citeste si articolul :   Comisia Europeana sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen

„Diferenta dintre campania lui Trump si cea a lui Biden este atat de profunda, incat nici macar nu este amuzant”, spune CEO-ul Phunware, Alan Knitowski, „Este diferenta dintre un Ferrari si o camioneta”.

Aplicatia Trump are nevoie de un numar de telefon, un nume complet, un e-mail si un cod postal pentru inscriere, iar utilizatorii sunt rugati imediat sa impartaseasca informatii despre locatie. In timp ce aplicatia spune ca are nevoie de acest lucru pentru a arata utilizatorilor evenimente din zona lor, Jacob Gursky, asociatul lui Woolley, spune ca ar putea sa-l utilizeze in alte scopuri.

″Toate aceste lucruri marunte, lista de contacte pentru a trimite mesaje text, locatiile pentru mitinguri, toate aceste lucruri sunt colectate, centralizate si folosite in afara vointei utilizatorului”.

Woolley nu stie exact cum folosesc staff-urile de campanie informatiile despre locatie in acest moment, dar speculeaza ca ar putea urmari cele mai sensibile deplasari ale alegatorilor.

„Vor sa stie daca mergeti duminica la biserica sau daca mergeti la poligon sau daca mergeti la clinica de avort. Si, odata ce au acest tip de informatii, pot triangula informatiile respective cu alte puncte de date pe care le au pentru a va oferi informatii personalizate. ”

Citeste si articolul :   Trump postează: „Nu vă temeți de Covid”, provocând discuții aprinse de Twitter

Dupa cum spun Woolley si Gursky, principala problema este ca toate acestea sunt legale. Republican sau democrat, orice politician ar putea aduna toate aceste date. Si, desi utilizatorii opteaza, este posibil sa nu aiba idee despre modul in care informatiile lor personale sunt folosite cu adevarat.

„Avem nevoie de o reglementare stricta atat pentru latura comerciala cat si pentru latura politica a colectarii datelor “, spune Woolley, citand GDPR din Europa ca model pentru stabilirea unor reglementari stricte privind transparenta, consimtamantul si controlul utilizatorilor asupra datelor cu caracter personal.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.