Medicul Virgil Musta: Cum te tratezi acasa daca ai o forma usoara de COVID

Medicul Virgil Musta este unul dintre specialistii care au propus modificarea legii. Astfel. bolnavii cu forme usoare sau asimptomaticii nu vor mai fi obligati sa mearga la spital pentru evaluarea starii de sanatate. Musta  a declarat ca a propus Comisiei Stiintifice din cadrul Ministerului Sanatatii modificare legislatiei astfel incat pacientii cu COVID care au forme usoare sau sunt asimptomatici sa fie evaluati la domiciliu, de medicii de familie, pe baza unor criterii stabilite deja.

“Urmeaza sa vedem in ce forma va fi hotarata aceasta modificare. Eu sunt pregatit sa ofer aceasta consiliere platformelor medicale care sunt in legatura cu medicii de familie. Cel putin la nivelul judetului Timis sunt convins ca exista deschidere (n.r. din partea medicilor de familie). Recomandarea principala este ca zilnic sa se tina legatura cu medicul de familie. Ca recomandari generale sunt: intarirea organismului cu vitamine, o alimentatie buna si respectarea izolarii. Este foarte importanta si chiar obligatorie aceasta izolare”, a declarat doctorul Musta.

Citeste si articolul :   Avertismentul unui cunoscut medic militar: „Forme atipice de Covid-19"

„Evident, nu se ingrasa porcul in ajun si nici nu veti avea sistemul imunitar turat la maximum doar dupa ce ati mancat cateva lamai. Este nevoie de timp. Insa odihna, o alimentatie buna si administrarea unor vitamine pot ajuta enorm in procesul de recuperare. Mancati multe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine si minerale, cereti unui apropiat sa va aduca de la piata si sa va lase la usa fructe de padure (catina, aronia, merisoare, afine) pe care sa le combinati cu miere, cu polen”, a explicat doctorul Musta.

Medicul de la Timisoara a avertizat ca este foarte important ca persoanele infectate cu COVID-19 sa isi pastreze optimismul, teama de boala putand duce la o agravare a starii de sanatate.

Publicitate

“Am observat ca pacientii care sunt foarte fricosi, anxiosi sau depresivi au o evolutie mai severa a bolii. Eu recomand ca, chiar daca s-au infectat, sa aiba incredere in medicii de familie si in noi specialistii si sa nu fie stresati de boala pentru ca in marea majoritate pacientii evolueaza bine”, a mentionat medicul.

Citeste si articolul :   Cele mai periculoase alimente pentru ficat

Medicul Virgil Musta ne spune si care sunt simptomele care ar trebui sa ne trimita de urgenta la spital. “Exista semne de severitate cum sunt o tusa intensa, reaparitia febrei, reactivarea unor simptome care devin intense si senzatia de lipsa de aer sau de sufocare. Acestea sunt simptomele ar trebui sa ne faca sa ajungem urgent la spital pentru a fi evaluati biologic si imagistic pentru ca specialistii sa stabileasca atitudinea fata de pacient in continuare”, a mai declarat medicul timisorean.

Seful Sectiei COVID-19 de la Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara a mentionat ca este recomandabil ca fiecare familie sa aiba acasa un pulsoximetru (aparat de masurare a saturatiei oxigenului din sange). “Anticoagulantul este recomandat la formele usoare. La asimptomatici nu este cazul”.

Medicul Musta a mai recomandat si  “zinc, seleniu, vitamine care imbunatatesc imunitatea organismului”.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.