Airbus dezvăluie un nou concept de aeronave cu zero emisii

Airbus a dezvăluit trei concepte pentru prima aeronavă comercială cu zero emisii din lume care ar putea intra în funcțiune până în 2035

Aceste concepte reprezintă fiecare o abordare diferită a realizării zborului cu zero emisii, explorând diferite căi tehnologice și configurații aerodinamice pentru a susține ambiția companiei de a fi lider în decarbonizarea întregii industrii aviatice.

Toate aceste concepte se bazează pe hidrogen ca sursă primară de energie – o opțiune despre care Airbus consideră că promite excepțional ca combustibil curat pentru aviație și este probabil o soluție pentru industria aerospațială și multe alte industrii pentru a-și îndeplini obiectivele neutre din punct de vedere climatic.

Mașinile cu emisii zero sunt acum atât de obișnuite încât sunt aproape plictisitoare, dar avioanele cu emisii zero sunt o altă problemă. Ele există – Matrix Aviation, cu sediul în Seattle, a zburat anul acesta cu cea mai mare aeronavă electrică din statul Washington – dar sunt departe de a transporta pasageri.

Citeste si articolul :   4 tendinte in industria tech pe care nu le puteti omite cu vederea

Deși un avion alimentată cu hidrogen poate părea un concept îngrijorător pentru oricine cunoaște dezastrul de la Hindenburg, avioanele cu hidrogen de astăzi funcționează pe tehnologii mai sigure și dovedite, cum ar fi celulele de combustibil cu hidrogen, nu prea diferite de cele care alimentează mașinile. Acesta este cazul startup-ului californian ZeroAvia, care a realizat duminică primul zbor al unui avion de navetă alimentat cu hidrogen în Marea Britanie.

Publicitate

„Acesta este un moment istoric pentru sectorul aviației comerciale în ansamblu și intenționăm să jucăm un rol de lider în cea mai importantă tranziție pe care a avut-o vreodată această industrie. Conceptele pe care le dezvăluim astăzi oferă lumii o privire asupra ambiției noastre de a conduce o viziune îndrăzneață pentru viitorul zborului cu zero emisii”, a declarat Guillaume Faury, CEO Airbus.

„Cred cu tărie că utilizarea hidrogenului – atât în combustibilii sintetici, cât și ca sursă principală de energie pentru avioanele comerciale – are potențialul de a reduce semnificativ impactul climatului aviației.”

„În urmă cu cinci ani în urmă, propulsia cu hidrogen nu era nici măcar pe radarul nostru ca o cale viabilă tehnologică de reducere a emisiilor”, a declarat Glenn Llewellyn, vicepreședintele Airbus al avioanelor cu emisii zero, într-un comunicat. “Dar datele convingătoare din alte industrii de transport au schimbat rapid toate acestea. Astăzi, suntem încântați de potențialul incredibil pe care hidrogenul îl oferă aviației în ceea ce privește reducerea emisiilor perturbatoare”.

Citeste si articolul :   China interzice 105 aplicatii, inclusiv TripAdvisor
Cu un design turboventilator (120-200 pasageri) cu o autonomie de peste 2.000 de mile marine, capabil să funcționeze transcontinental și alimentat de un motor cu turbină cu gaz modificat care funcționează pe bază de hidrogen, mai degrabă decât pe combustibil de reacție, prin combustie. Hidrogenul lichid va fi stocat și distribuit prin rezervoare situate în spatele pereților etanși de presiune spate.

 

Cu un design turbopropulsor (până la 100 de pasageri) care utilizează un motor turbopropulsor în locul unui turboventilator și, de asemenea, alimentat cu combustie cu hidrogen în motoarele cu turbină cu gaz modificate, care ar putea călători mai mult de 1.000 de mile marine, făcându-l o opțiune perfectă pentru excursii de transport.

 

Cu un concept de „corp cu aripi amestecate” (până la 200 de pasageri), în care aripile se îmbină cu corpul principal al aeronavei, cu o gamă similară cu cea a conceptului turboventilator. Fuzelajul extrem de larg deschide multiple opțiuni pentru stocarea și distribuția hidrogenului și pentru dispunerea cabinei.

 

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele