Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat , spune ca autoritatile ar putea sa recurga, in curand, la reguli mult mai drastice.
Secretarul de Stat a subliniat faptul ca, in prezent, sunt peste 300 de focare in Romania.
“Focarele pentru care noi luam masura de carantina, atunci cand carantinam o localitate, sunt focarele de transmitere comunitara. Deci, daca este o localitate cu o cifra mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane varstnice, atunci masurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; daca avem o localitate de 1.500 de persoane si avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie in comunitate, in mai multe familii, atunci luam masura de a carantina localitatea. De ce? Pentru ca nu este suficient sa izolezi persoanele si contactii lor directi.
Acolo, daca s-a transmis in comunitate, inseamna ca mai avem mai multe persoane in comunitate probabil asimptomatice, de care nu stim si care transmit. Si atunci, aceasta comunitate se pune sub carantina, DSP-ul poate sa organizeze testari mai multe in localitatea respectiva, se descopera mai multi care au fost infectati sau nu si pot sa se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectiva. Acesta este rostul carantinarii unei localitati, pe care o facem, daca vedem ca este raspandire comunitara serioasa”, a spus Raed Arafat pentru Digi24.
“Sunt situatii in care daca vezi ca scapa total sub control (…) se pot reimpune anumite masuri drastice”
“Nimeni si nicio tara nu va putea la un moment dat sa spuna ca exclude total luarea unor masuri mai drastice. (…) Noi am luat, am carantinat unele localitati, chiar daca s-au suparat pe noi primarii din localitatile respective, chiar si recent. Am luat anumite masuri punctuale si asta fac multe tari acum, dar sunt situatii in care daca vezi ca scapa total sub control si incepe sa fie o crestere mare, exponentiala, se pot reimpune anumite masuri drastice.
Poate ca nu faci un total lockdown in toata tara, dar faci intr-un judet, il faci intr-o zona in care vezi ca este o raspandire majora. (…) Acest lucru nimeni nu poate sa-l nege, la orice moment se poate lua o astfel de decizie”, a explicat Arafat.
Seful DSU a mai spus ca autoritatile nu vor sa provoace panica la nivelulpopulatiei, dar la acest scenariu se poate ajunge si peste o luna, si in timpul toamnei sau primavara viitoare.
“Nu suntem in acest scenariu inca, dar putem sa ajungem si peste o luna, si peste doua, si in timpul toamnei, si in timpul primaverii anului viitor sa ajungem la scenarii grele, daca boala se va comporta intr-un fel pe care nu putem sa-l controlam”, a avertizat secretarul de stat in MAI. „Nu panicam pe nimeni, la acest moment masurile noastre sunt de prevenire, masurile pe care le recomandam populatiei si masurile concentrate local pe localitatile care au un numar mai mare de cazuri, unde incercam sa limitam iesirea din ele si sa limitam transmiterea. Dar depinde cum evolueaza scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a punctat Raed Arafat.