Fiecare stat membru se apropie de sfarsitul blocarii provocate de coronavirus. Tot mai multe tari isi vor deschide frontierele. Fabricatinromania a facut o lista cu tarile europene care isi vor deschide granitele.
Germania
Unele treceri de frontiera cu Austria, Elvetia si Franta au inceput sa se deschida incepand din 16 mai, in conditii strict controlate, data de 15 iunie fiind stabilita pentru a relaxa pe deplin frontierele si restrictiile de calatorie inter-UE.
De asemenea, Germania si-a ridicat restrictiile stricte cu Luxemburg in aceeasi zi. S-a ajuns la o intelegere similara cu Danemarca, desi inca nu a fost anuntata o data.
Publicitate
O propunere guvernamentala oficiala de redeschidere a granitelor pana la 15 iunie, denumita „Criterii pentru abilitarea turismului intraeuropean” urmeaza sa fie decisa miercuri.
Conform propunerii, avertismentul general de calatorie al Germaniei va fi inlocuit cu sfaturi individuale de calatorie, care evidentiaza riscurile separate pentru fiecare tara in parte.
“Revitalizarea turismului este importanta atat pentru calatori, cat si pentru industria germana a turismului, precum si pentru stabilitatea economica a tarilor vizate”, se arata in propunerea.
Austria
Viena a dat, de asemenea, data de 15 iunie ca data oficiala pentru redeschiderea frontierelor inter-UE ale tarii – dar a redeschis doua treceri cu Ungaria, pe 13 mai, din cauza dificultatilor cu care se confrunta persoane care traiesc pe o parte a granitei, dar lucreaza pe cealalta.
Austria si-a deschis, de asemenea, granita pentru un trafic din Germania, pe 15 mai. Turismul alpin austriac se bazeaza foarte mult pe turistii germani.
Viena se asteapta sa aiba in curand acorduri similare cu Elvetia si cu ceilalti vecini ai acesteia.
Franta
Sosirile in Franta din spatiul Schengen, care include Elvetia, vor fi scutite de carantina. Franta isi va pastra in continuare granitele inchise in cea mai mare parte pana la 15 iunie, cu exceptia persoanelor care au nevoie sa calatoreasca frecvent pentru munca.
Franta a incheiat un acord cu Marea Britanie pentru a permite trecerea inainte si inapoi fara carantina obligatorie de 14 zile, considerata o masura economica esentiala.
.Italia
Incepand cu data de 3 iunie, cetatenilor tarilor UE li se va permite din nou sa calatoreasca in Italia. Interdictiile privind calatoriile interregionale in Italia vor fi, de asemenea, ridicate la inceputul lunii iunie.
Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a solicitat relansarea comuna a turismului european la jumatatea lunii iunie, referindu-se la ziua in care frontierele se deschid din nou ca fiind o noua „Ziua D”.
“Haideti sa lucram impreuna pentru ca 15 iunie Europa sa inceapa din nou. 15 iunie este un pic asemanator cu Ziua Europeana a Turismului”, a spus Di Maio intr-un interviu televizat, referindu-se la proiectul de propunere al Germaniei de ridicare a interdictiilor de calatorie.
Turismul este un element major al economiei italiene. In conditii normale, este a cincea cea mai vizitata tara din lume. Turismul reprezinta 10% din PIB si aproape 5% din ocuparea fortei de munca.
Spania
De asemenea, bazata puternic pe turismul strain, Spania si-a redeschis granitele, dar a impus un regulament obligatoriu de auto-carantina de 14 zile tuturor celor care ajung in tara.
Cu toate acestea, Spania a anuntat ca va ridica carantina obligatorie de 14 zile pentru vizitatori incepand cu luna iulie.
ministrul de externe Arancha Gonzalez Laya,
“In iulie vom deschide treptat Spania pentru turistii internationali, vom ridica carantina, vom asigura cele mai inalte standarde de securitate pentru sanatate. Asteptam cu nerabdare!” a scris ministrul de Externe.
Grecia
Grecia a declarat ca isi propune sa isi deschida granitele pentru turistii europeni pana pe 15 iunie, impreuna cu alte cateva tari din UE. Cu toate acestea, o data oficiala si nu a fost confirmata ulterior.
Grecia a inregistrat una dintre cele mai scazute rate de infectie si decese cauzate de pandemia din Europa ca urmare a masurilor timpurii si extrem de stricte – in unele cazuri, rezidentilor nu li s-a permis nici macar sa faca cumparaturi alimentare, dar in schimb, li s-au adus acasa. Ca atare, tara iese poate mai sanatosa din criza fata de vecinii sai. Cu toate acestea, guvernul este inca precaut sa-si deschida granitele pentru a o mentine astfel.
Grecia a deschis, de asemenea, cafenelele aflate in aer liber, saptamana aceasta – marcand unul dintre primii pasi pentru ridicarea masurilor de blocare.
Slovenia
In pofida faptului ca noi infectii sunt inca raportate, guvernul Sloveniei a declarat sfarsitul epidemiei COVID-19 din tara si si-a redeschis granitele pentru calatorii UE incepand cu data de 15 mai.
Rezidentii UE care traversau Slovenia din Ungaria, Italia si Austria au fost, de asemenea, scutiti de o carantina obligatorie de sapte zile. Majoritatea rezidentilor non-UE vor trebui totusi sa faca obiectul unei carantine de 14 zile obligatorii. Orice persoana care prezinta simptome COVID-19 va fi oprita la frontiera conform noilor reglementari.
Restrictiile in zona turismului din tara au inceput sa se ridice in aceasta luna, desi initial numai pentru hoteluri mici si pensiuni.
Publicitate