Inca din primavara, frunzele usturoiului incep sa ingalbeneasca. Daca plantele sunt bolnave inca din stadiul incipient al dezvoltarii acestea nu vor atinge potentialul maxim de crestere la maturitate. Care este motivul acestui fenomen si cum putem ajuta usturoiul sa isi revina cat mai repede?
Una dintre cele mai intalnite cauze este intarzierea primaverii, sau mai bine zis ingheturile tarzii. Daca usturoiul incolteste si pamantul ingheata, atunci aceasta va avea frunzele galbene mai tarziu. Cu cat bumbii sunt plantati mai aproape de suprafata solului, cu atat sunt mai expusi inghetului. Acestea trebuie plantati la oa adancime de aproximativ 4-6 cm in pamant. O alta solutie este acoperirea cu paie a solului. Paiele trebuie indepartate cand vine caldura. Cu toate ca usturoiul rezista inghetului, aceastuia nu ii sunt benefice fluctuatiile de temperatura.
O alta cauza este udatul in exces sau lipsa apei. Daca in sol este prea multa apa, atunci radacinile usturoiului incep sa putrezeasca si astfel ajunge sa aiba si frunzele galbene. Pe de alta parte, daca acesta nu are apa deloc, radacinile nu au puterea sa sparga solul si nici puterea sa se dezvolte. De aceea trebuie sapat atunci cand vedem ca solul este tare si udat corespunzator.
O cazuza mai este lipsa nutrientilor din sol. Benefic ar fi sa alimentati solul cu azot primavara sau inainte de plantare. Sau puteti face o solutie naturala cu 1 lingura de sulfat de potasiu la 10 l de apa. Mai puteti arunca cenusa cernuta in pamant.
Publicitate
O alta cauza cu care ne-am intalnit cu totii este prezenta daunatorilor. Desi usturoiul este folosit adesea pentru indepartarea acestora din gradini, sunt unii daunatori carora nu le face rau, ba din contra. Pentru inlaturarea acestora, amestecati 1 pahar cenusa cu 10 l de apa si pulverizari plantele. Amoniacul poate fi folosit, de asemenea, amestecat cu apa si pulverizat acolo unde se afla daunatori.
Publicitate