Cand si cum se stropesc rosiile cu piatra vanata

Cand este momentul potrivit pentru aplicarea tratamentului cu sulfat de cupru asupra rosiilor din gradina ta?

Sulfatul de cupru, cunoscut si sub numele de piatra vanata, reprezinta unul dintre cele mai veche fungicide utilizate in practica agricola. Daca ai radacini in mediul rural sau ai cunostinte implicate in agricultura, este posibil sa fi auzit de acest remediu traditional.

In esenta, piatra vanata este o sare a cuprului obtinuta prin reactia cu acidul sulfuric, caracterizata prin culoarea sa distinctiva albastra. In trecut, piatra vanata era folosita in prepararea solutiei Bordeaux, impreuna cu hidroxidul de calciu sau varul stins.

Pe langa utilizarea sa in agricultura si viticultura, sulfatul de cupru are multiple alte aplicatii, incluzandu-le pe cele ca germicid, agent de tratare pentru piele si textile, precum si ca pigment in procesele de galvanizare. In domeniul medical, in industria petrolului si ca reactiv in sinteza organica, sulfatul de cupru isi gaseste de asemenea utilizari.

Este important de mentionat ca sulfatul de cupru este aprobat pentru utilizarea in agricultura ecologica si este destinat corectarii deficientelor de cupru, care pot conduce la diverse boli, cum ar fi manca.

Cand este cel mai potrivit moment pentru a aplica tratamentul cu sulfat de cupru asupra rosiilor?

In primul rand, este esential sa aplici tratamentul intr-o zi fara vant si fara ploaie. De asemenea, este recomandabil sa efectuezi procedura dimineata devreme sau dupa-amiaza, evitand cu fermitate orele zilei cand temperaturile sunt ridicate.

In timp ce aplici tratamentul, este important sa te protejezi. Se recomanda utilizarea ochelarilor de protectie, a pantalonilor lungi si a unei bluze cu maneci lungi. Contactul cu piatra vanata poate provoca iritatii ale pielii si ale ochilor.

Pentru a prepara solutia de stropit, amesteca o lingurita de sulfat de cupru in fiecare litru de apa utilizata. Asigura-te ca amestecul este omogen si foloseste un vermorel pentru a aplica stropirea uniforma asupra rosiilor din gradina ta.

Citeste si articolul :   6 moduri minunate de a recicla cojile de oua

Primul tratament ar trebui sa fie aplicat la 3-4 saptamani dupa plantarea rasadurilor. Acest fungicid protejeaza rosiile impotriva unui spectru larg de boli, printre care se numara manca, rugina, antracnoza, petele foliare, mucegaiul si patarea bacteriana. Este important sa aplici tratamentul si pe partea inferioara a frunzelor, pentru a asigura o eficacitate maxima.

Stropirea cu sulfat de cupru trebuie efectuata inainte ca rosiile sa infloreasca si dupa ce fructele s-au format, dar inainte ca acestea sa fie complet coapte. Dupa aplicare, este recomandat sa astepti un interval de 3-4 saptamani inainte de recoltare.

Timpul de pauza reprezinta perioada de timp necesara intre aplicarea ultimului tratament si recoltarea rosiilor pentru consum. Este important sa respecti acest interval pentru a evita consumul de fructe contaminate.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.