Cât de ușor se poate identifica o răceală?

Care sunt simptomele răcelii?

O răceală este ușor de recunoscut prin faptul că simptomele sale se dezvoltă și se acumulează treptat (în timp ce în cazul gripei, acestea sunt puternice și violente imediat). Simptomele răcelii obișnuite includ:

  • Nas care curge sau este înfundat. Acesta este cel mai frecvent simptom al unei răceli, care apare la începutul infecției și durează de la câteva zile până la două săptămâni.

  • Tuse. Acesta este al doilea cel mai frecvent simptom al unei răceli, apărând la aproximativ 50% dintre pacienți. Tusea poate fi uscată sau umedă, iar intensitatea și frecvența ei pot varia pe parcursul zilei. Tusea poate persista până la patru săptămâni după ce celelalte simptome au dispărut.

  • Dureri în gât. Acesta este al treilea cel mai frecvent simptom al răcelii comune, apărând la aproximativ 40% dintre pacienți. Durerea de gât poate fi cauzată de iritarea mucoasei gâtului de către viruși sau de tusea uscată. Durerea de gât poate apărea concomitent cu sau chiar înainte de rinită și, de obicei, dispare după câteva zile.

  • Creșterea temperaturii corpului. Acesta este răspunsul organismului la infecție și indică faptul că sistemul imunitar luptă împotriva virusurilor. De obicei, temperatura corpului nu depășește 38°C. O stare de subfebrilitate poate dura între una și trei zile.

  • Senzație de slăbiciune. Acesta este un simptom general al răcelii comune care include senzația de oboseală, stare de slăbiciune, uneori dureri musculare și articulare ușoare, lipsa poftei de mâncare. Starea generală de rău dispare de obicei după câteva zile.1 2

Citeste si articolul :   Cum să porți o jachetă din denim? Verifică X cele mai la modă outfit-uri pentru bărbați

Este necesară consultarea unui medic în cazul unei răceli?

Răceala obișnuită este, de obicei, ușor de diagnosticat pe baza simptomelor caracteristice și nu necesită teste de diagnosticare. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi confundată cu alte boli și afecțiuni, cum ar fi gripa, alergia, sinuzita sau bronșita. Prin urmare, este indicat să consultați un medic în următoarele situații:

– atunci când simptomele sunt foarte severe sau persistă mai mult de 7-10 zile;

– atunci când există febră mare (peste 38,5°C), febra durează mai mult de 3 zile, există frisoane, dureri de cap notorii, dureri musculare sau articulare;

– când aveți dificultate la inhalare, dificultăți de respirație, dureri în piept, respirație șuierătoare sau salivă cu sânge;

– când aveți dureri severe de urechi, dureri de sinusuri, dureri de ochi sau aveți o erupție cutanată și, în general, când simptomele devin mai severe în loc să fie mai ușoare.

Tratamentul răcelii comune

Citeste si articolul :   Haine de blană pentru sezonul de iarnă: căldură și rafinament

Tratamentul răcelii obișnuite constă, în principal, în ameliorarea simptomelor și susținerea imunității naturale a organismului. Unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi analgezicele, antipireticele, antitusivele, antihistaminicele sau decongestionantele nazale, pot ajuta la reducerea disconfortului, dar acestea trebuie utilizate conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră sau a farmacistului și este indicate citirea cu atenție a prospectului. În plus, se recomandă următoarele remedii la domiciliu:

  • Beți multe lichide pentru a rehidrata organismul și pentru a ajuta la expectorarea secrețiilor.

  • Odihniți-vă și evitați exercițiile fizice pentru a da timp organismului să se recupereze.

  • Evitați fumatul și expunerea la fumul de țigară, deoarece acesta irită mucoasa tractului respirator și îngreunează vindecarea.

  • Folosiți inhalații și faceți gargară cu o soluție de sare pentru a ameliora durerea și a elibera căile respiratorii.

  • Mâncați ceva ușor și sănătos, cum ar fi fructe, legume, iaurt sau miere, pentru a oferi organismului vitamine și minerale.

Răceala comună este o boală obișnuită și, de obicei, ușoară, care se vindecă spontan după câteva zile. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de un tratament simptomatic adecvat și de igienă pentru a preveni complicațiile și infectarea altor persoane. În caz de îndoială sau dacă starea dumneavoastră se agravează, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Citeste si articolul :   Vrei să redecorezi un spaţiu interior său exterior? Foloseşte piatra decorativă de la Star Stone!

Bibliografie:

  1. Holland, K., Everything You Need to Know About the Common Cold, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold

  1. Common Cold, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/

  2. Holland, K., Everything You Need to Know About the Common Cold, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold

  3. When Should I See a Doctor for a Cold or Flu?, WebMD, https://www.webmd.com/cold-and-flu/when-see-doctor

  4. 8 Signs You Should See a Doctor About a Cold, HealthCentral, https://www.healthcentral.com/slideshow/8-signs-you-should-see-a-doctor-about-a-cold

  5. Common cold, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/

  6. Holland, K., Everything You Need to Know About the Common Cold, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold

1Holland, K., Everything You Need to Know About the Common Cold, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold

2Common Cold, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/

Autor