Cum se foloseste bicarbonatul de sodiu si zatul de cafea in gradina

Bicarbonatul de sodiu si zatul de cafea sunt doua ingrediente usor accesibile si eficiente pe care le poti folosi in gradina pentru a obtine rezultate mai bune in cresterea plantelor. Atat bicarbonatul de sodiu, cat si zatul de cafea au multiple utilizari, de la fertilizarea solului pana la combaterea daunatorilor si a bolilor. Iata cum poti sa le folosesti in gradina ta.

Utilizarea bicarbonatului de sodiu in gradina:

Combaterea bolilor fungice: Bicarbonatul de sodiu poate fi eficient in combaterea bolilor fungice precum fainarea sau putregaiul cenusiu. Pentru a pregati un tratament, amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu, 1 lingura de ulei horticol si 4 litri de apa. Pulverizeaza amestecul pe plantele afectate de boli fungice, asigurandu-te ca le acoperi in mod uniform. Repeta tratamentul la fiecare 7-10 zile pana cand simptomele bolii dispar.

Combaterea buruienilor: Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si pentru a controla buruienile. Presara bicarbonat de sodiu in jurul plantelor sau pe zonele unde apar buruienile nedorite. Acesta poate ajuta la deshidratarea buruienilor si impiedica dezvoltarea lor.

Citeste si articolul :   Cactus de Craciun: iata cum sa-l cresti si sa-l intretii pentru a rezista mult timp

Stimularea infloririi: Pentru a incuraja inflorirea abundenta a plantelor, poti folosi un amestec de bicarbonat de sodiu si apa. Amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu in 4 litri de apa si stropeste plantele cu aceasta solutie. Acest tratament poate ajuta la cresterea infloririi si poate face culorile florilor sa fie mai intense.

Publicitate

Utilizarea zatului de cafea in gradina:

Imbunatatirea solului: Zatul de cafea este o sursa excelenta de materie organica si nutrienti pentru sol. Poti adauga zatul de cafea in compost sau direct in solul gradinii tale. Acesta imbunatateste structura solului, ajuta la retinerea umiditatii si furnizeaza nutrienti esentiali plantelor.

Fertilizarea plantelor: Zatul de cafea contine cantitati semnificative de azot, potasiu si fosfor, minerale esentiale pentru dezvoltarea plantelor. Poti presara zatul de cafea in jurul plantelor sau il poti amesteca cu solul din ghivece pentru a le furniza nutrientii necesari.

Zatul de cafea poate fi folosit in gradina pentru a combate anumiti daunatori.

Iata cateva moduri in care poti utiliza zatul de cafea in acest scop:

Combaterea melcilor si a melcilor limax: Melcii sunt daunatori comuni in gradini si pot cauza daune plantelor. Pentru a-i tine la distanta, poti raspandi zat de cafea in jurul plantelor sau in jurul perimetrului gradinii tale. Melcii evita sa treaca peste zatul de cafea deoarece acesta le deshidrateaza corpul. Reaplica zatul de cafea dupa ploaie sau dupa ce a fost spalat de udare.

Citeste si articolul :   8 moduri uimitoare de a folosi samponul pentru copii

Combaterea furnicilor: Furnicile pot fi problematic in gradina, mai ales atunci cand ataca plantele si isi construiesc colonii in apropierea acestora. Zatul de cafea poate fi folosit pentru a tine furnicile la distanta. Imprastie zatul de cafea in jurul furnicaturilor sau in locurile de intrare ale acestora. Furnicile evita de obicei zatul de cafea datorita mirosului sau puternic.

Indepartarea nematozilor: Nematozii (viermii mici nematode) pot afecta radacinile plantelor si pot cauza daune grave. Se spune ca zatul de cafea poate ajuta la indepartarea nematozilor. Pentru a incerca aceasta metoda, amesteca zatul de cafea cu apa pentru a forma o pasta si aplic-o la baza plantelor sau in zona radacinilor. Se crede ca substantele chimice din zatul de cafea pot lupta impotriva nematozilor si pot ajuta la reducerea populatiei lor.

Este important de mentionat ca efectele zatului de cafea in combaterea daunatorilor pot varia in functie de tipul de daunator si de specia de plante. Unele daunatoare pot fi mai rezistente la metodele naturale de control, iar rezultatele pot fi diferite in functie de conditiile locale si de gradina ta. In plus, utilizarea excesiva a zatului de cafea poate sa nu fie benefica pentru anumite plante sau pentru ecosistemul gradinii tale. Asigura-te ca folosesti zatul de cafea in mod moderat si testeaza intotdeauna metoda pe o mica portiune a plantei inainte de a o aplica pe scara larga.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.