Sumac: cum se foloseste si ce beneficii are ?

Nu este usor de gasit .Iti va fi greu sa gasesti sumac in supermarket. In schimb, cautala un magazin  de mirodenii sau pe internet. Pastrati-l ferit de lumina, umiditate si caldura pentru a preveni mucegaiul. Cu cat imbatraneste mai mult, cu atat aroma sa sarata va fi mai pronuntata. Retineti ca , caldura ii modifica gustul delicat, este mai bine sa il integrati la sfarsitul gatitului.

Sumac este un condiment foarte apreciat in bucatariile turce si arabe, cu un gust acrisor si multiple beneficii pentru sanatate.

Sumacul se obtine din fructele uscate si mai pisate ale unei plante (Rhus Coraria), ce creste in regiunea mediteraneeana si in unele zone ale Asiei Centrale. Condimentul obtinut are o culoare rosu-purpuriu si un gust acrisor, fructat, care devine usor iute dupa ce il tii mai mult pe limba.

Articolul continuă după reclame

Dincolo de interesul sau culinar, sumacul are beneficii incontestabile pentru sanatate. Folosit in mod traditional ca antibacterian si antiinflamator in vindecarea ranilor, diareei, ulcerelor si inflamatiilor ochilor.  Este recunoscut pentru actiunea sa antioxidanta (datorita bogatiei sale in polifenoli si flavonoide). Protector al sferei cardiace si neurologice, actiunile sale hipoglicemiante si antimicrobiene au fost si ele validate de studii recente. Prin urmare, il puteti folosi pentru a usura:

-probleme digestive (diaree infectioasa, flatulenta, greata, aciditate gastrica) ;

-diverse stari inflamatorii;

-probleme dentare. Ca apa de gura, infuzia sa amelioreaza gingiile inflamate, respiratia urat mirositoare si durerile dentare.

-steatoza hepatica (boala hepatica grasa), cu o rata de 2 g de pudra de sumac pe zi asociata cu o dieta hipocalorica timp de 12 saptamani  ;

-stari asemanatoare gripei si alte afectiuni de iarna, inclusiv febra;

-colesterol, prin cresterea nivelului de HDL, „colesterolul bun”. In plus, ar reduce riscul cardiovascular in cazurile de hiperlipidemie usoara pana la moderata.

Publicitate

Autor