Apa este un element vital pentru plante. Transporta substantele nutritive din sol catre celulele plantei. Udarea cu succes a plantelor depinde de cantitatea de apa pe care o oferi plantelor, dar si de timpul in care alegi sa le udati.
Cand sa udam plantele din gradina?
Intrebarea care apare cel mai des atunci cand vorbim despre udarea plantelor este daca plantele trebuie udate dimineata sau, de preferinta, seara. Trebuie sa stiti ca momentul ideal pentru udarea plantelor depinde de anotimp. Intr-adevar, in perioadele cand este foarte cald , adica vara, este indicat sa udati plantele seara. Acest lucru limiteaza pierderea de apa prin evaporare si mentine plantele si solul hidratate. Daca va udati plantele dimineata, in cele mai calde ore, apa s-ar putea evapora inainte de a fi absorbita corespunzator de plante. Astfel, nici pamantul, nici plantele nu s-au putut raci.
Pe de alta parte, cand temperaturile sunt scazute si noptile mai racoroase, nu este indicat sa udam plantele seara. Acest lucru ar creste prospetimea solului si ar putea chiar dauna cresterii plantelor nu foarte rezistente, care nu pot tolera frigul si inghetul. In plus, apa ar putea ingheta daca temperaturile sunt foarte scazute. In acest caz, cel mai bine este sa udati plantele dimineata.
Cum sa udati corect plantele?
Pentru a va uda bine plantele, mai ales pe vreme calda, este indicat sa le udati din abundenta, dar mai rar. Intr-adevar, atunci cand va udati plantele zilnic, dar superficial, sistemul radicular al plantelor incepe sa se dezvolte superficial si nu in profunzime. Pentru a evita acest lucru, este indicat sa udati plantele in doua treceri. Acest lucru va va permite sa umeziti mai intai solul, pentru a facilita patrunderea apei in sol in timpul celei de-a doua udari.
Cand udati plantele, evitati jeturile puternice de apa, deoarece acestea pot compacta solul. De asemenea, incercati sa udati la poalele fiecarei plante, deoarece tocmai la acest nivel apa este folosita direct pentru hranirea plantelor. Udand astfel plantele, economisiti apa si, de asemenea, preveniti aparitia melcilor si buruienilor. Aceasta tehnica va permite si sa udati plantele, fara a umezi frunzisul, pentru a evita bolile criptogame. Intr-adevar, umiditatea favorizeaza aparitia ciupercilor, in special la trandafiri, cartofi si rosii.
De asemenea, trebuie sa stiti ca cantitatea de apa de care are nevoie o planta variaza in functie de diferitele faze prin care trece. Intr-adevar, nevoile unei plante in perioada de crestere vegetativa sau de inflorire sunt diferite de nevoile acesteia atunci cand se afla intr-o perioada de repaus vegetativ. Cand o planta intra in stare de repaus, de obicei iarna, nevoia de apa scade, deoarece cresterea sa incetineste. In acest caz, este necesar sa se reduca frecventa de udare a plantelor.
Acestea fiind spuse, inainte de a decide daca sa udati plantele din gradina dumneavoastra dimineata sau seara, este important sa cunoasteti temperaturile din timpul noptii si din timpul zilei, pentru a le permite plantelor sa ramana hidratate, fara teama de frig sau inghet.
Publicitate