Potrivit OMS, anumite simptome pot aparea la hipertensivi. Acesta din urma, desi de obicei sunt discrete sau chiar absente, poate lua urmatoarele forme:
– Durere de cap
– Ameteli
– Dificultati de respiratie
Publicitate
– Palpitatii cardiace
– Sangerari nazale
– Dureri in piept
Care sunt riscurile?
Daca hipertensiunea arteriala este considerata o afectiune periculoasa, este pentru ca creste riscurile pentru inima si vasele de sange, mai ales la nivelul organelor cu functii esentiale precum rinichii sau creierul. Aceleasi vase sunt apoi susceptibile de a dezvolta anevrisme si slabiciuni care favorizeaza ruptura sau obstructia lor, ca sa nu mai vorbim de riscul de accident vascular cerebral si hemoragie cerebrala. In unele cazuri, hipertensiunea poate duce si la alte complicatii, inclusiv insuficienta renala, tulburari cognitive si orbire.
De asemenea, atunci cand este lasata nedetectata si necontrolata, aceasta afectiune poate duce la infarct si ingrosarea inimii care poate duce in cele din urma la insuficienta cardiaca. Si consecintele sale asupra sanatatii nu sunt imune la complicatii semnificative in prezenta unor factori de risc suplimentari, inclusiv:
– Stresul continuu
– O dieta neadecvata
– Lipsa activitatii sportive
– Diabetul zaharat
– Consumul excesiv de alcool
– Hipercolesterolemie
– Obezitatea
Pentru a putea preveni hipertensiunea arteriala sau a o identifica la timp, se recomanda insistent controale regulate ale tensiunii arteriale. In caz de hipertensiune arteriala dovedita, un profesionist din domeniul sanatatii poate prescrie tratamente adecvate. Dar exista si masuri importante de stabilit zilnic pentru a-si limita riscurile si impactul. Intr-adevar, unele schimbari ale stilului de viata pot fi benefice, si anume:
Renuntarea la fumat: Aceasta presupune oprirea consumului, dar si expunerea la produsele care il contin.
O dieta sanatoasa: aceasta trebuie urmata cat mai curand posibil pentru a evita riscul de hipertensiune arteriala si pentru a promova un stil de viata sanatos. OMS sfatuieste sa se favorizeze consumul a 5 portii de fructe si legume pe zi, in conformitate cu recomandarile Programului National de Nutritie pentru Sanatate (PNNS). Grasimile saturate ar trebui, de asemenea, reduse.
Reduceti consumul de sare: Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este recomandat sa limitati consumul de sare la mai putin de o lingurita de sare pe zi sau la mai putin de 5 g.
Practicati o activitate fizica regulata: Aceasta recomandare trebuie urmata in paralel cu o alimentatie sanatoasa pentru a va putea mentine o greutate normala. In caz de exces de greutate, OMS estimeaza ca pierderea a 5 kilograme „poate reduce tensiunea arteriala sistolice cu 2 pana la 10 puncte”. De asemenea, este recomandat sa incurajati copiii mai mici sa se angajeze in exercitii fizice regulate timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi.
Gestionati mai bine stresul: pentru a putea reduce riscul de hipertensiune arteriala sau orice consecinte care decurg din aceasta boala, o mai buna gestionare a stresului poate fi benefica. In acest scop, meditatia, interactiunile sociale pozitive si activitatea fizica sunt masuri sanatoase si adecvate pentru a te ajuta.
Publicitate