Sapte alimente si bauturi care sustin sanatatea ficatului

Sanatatea ficatului depinde in mare masura de stilul nostru de viata si de nutritie. Pentru a avea grija de starea acestui organ, este important sa limitati consumul de alimente procesate, alimente grase si alcool si sa adaugati mai multe dintre urmatoarele  alimente si bauturi sanatoase in dieta.

Cafea

Vesti bune pentru toti iubitorii de cafea: aceasta bautura nu numai ca revigoreaza dimineata, dar reduce si probabilitatea de a dezvolta boli hepatice cronice. Adevarat, pentru ca cafeaua sa aduca beneficii maxime ficatului, este mai bine sa o bei fara lapte gras, zahar si smantana.

Fructe de padure

Afinele, murele, capsunile, zmeura si alte fructe de padure sunt bogate in polifenoli, antioxidanti care pot lupta impotriva bolii hepatice grase nealcoolice (NAFLD). Asa ca daca ai chef de desert, ia un castron mic cu fructe de padure. O astfel de delicatesa va fi atat gustoasa, cat si foarte utila.

Peste gras

In ciuda faptului ca unele tipuri de peste sunt bogate in grasimi, sunt buni pentru ficat si il pot proteja de dezvoltarea unor boli periculoase. Pestii grasi includ: somon, pastrav, hamsii, macrou, hering, sardine si asa mai departe. Este recomandat sa consumati astfel de peste de cel putin doua ori pe saptamana.

Apa

Consumul de apa potabila suficienta pentru organism este o modalitate usoara si accesibila de a sustine sanatatea ficatului. Apa imbunatateste digestia si metabolismul in general, ceea ce ajuta ficatul sa-si faca treaba mai repede si mai usor.

Legume crucifere

Legumele crucifere (varza, broccoli si alte tipuri de varza) contin compusi care pot reduce riscul de cancer la ficat.

Nuci si leguminoase

Nucile si leguminoasele sunt bogate in compusi vegetali benefici care sunt importanti nu numai pentru ficat, ci si pentru inima. Prin urmare, persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare si boli hepatice ar trebui sa includa in alimentatia lor cat mai multe tipuri diferite de leguminoase si nuci.

Ulei de masline

La fel ca pestele gras si nucile, uleiul de masline este bogat in acizi grasi nesaturati, care, spre deosebire de grasimile saturate si trans, pot proteja ficatul si pot imbunatati usor performanta acestuia. Uleiul de masline poate fi folosit pentru dresarea salatelor, prepararea sosurilor si felurilor secundare.

Autor