Sunteti vegetarian sau vegan sau pur si simplu doriti sa aveti o dieta echilibrata cu un aport de proteine bun? Iata 6 alimente care ar putea inlocui carnea deoarece sunt bogate in proteine. Aceste sase legume contin aminoacizi si toti nutrientii de care ai nevoie.
1. Broccoli
O portie de broccoli contine 2 grame de proteine. Broccoli contine, de asemenea, multe fibre si o cantitate semnificativa de vitamina C. Aceasta leguma este benefica pentru inima, reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer precum cancerul de prostata si riscul de a dezvolta degenerescenta maculara si cataracte. Broccoli ajuta la incetinirea progresiei sau chiar la prevenirea aparitiei osteoartritei. Puteti pregati aceasta leguma in diferite moduri pentru a nu va plictisi, dar idealul este sa o consumati cruda sau usor gatita pentru a profita la maximum de beneficiile ei.
2. Spanacul
Recunoscut pentru continutul sau ridicat de fier, spanacul ofera si o cantitate exceptionala de vitamine si minerale. De asemenea, sunt foarte bogate in proteine. O jumatate de cana de spanac contine 3 grame proteine . Unii dintre antioxidantii lor, carotenoizii, sunt deosebit de benefice pentru sanatatea ochilor.
3. Mazare
Mazarea este bogata in proteine vegetale, vitamine si minerale, in acelasi timp sarac in grasimi si fara colesterol. Contin fibre si amidon rezistent, care sunt benefice pentru sanatatea intestinala.
O jumatate de cana de mazare contine 3,5 grame de proteine. Pentru o masa perfect echilibrata, pregatiti o supa de mazare proaspata sau mazare aburita cu legumele la alegere.
4. Cartofi
Cartoful contine un nivel ridicat de proteine, multe fibre alimentare, vitamine din abundenta, precum si minerale si antioxidanti. O cana de cartofi copti contine intre 2,5 si 3 grame de proteine. C
5. Varza de Bruxelles
Desi varza de Bruxelles nu este unanima in gust, ea reprezinta o adevarata comoara de proteine, vitamina C si potasiu. Aceasta leguma ajuta la combaterea substantelor care favorizeaza cancerul.
6. Porumb
Porumbul este bogat in proteine, fier, calciu, fosfor, magneziu, zinc si fibre. Contine vitamina B1, B2, B3 si acid pantotenic. Aceasta cereala este bogata in antioxidanti care lupta eficient impotriva bolilor cardiovasculare.
Porumbul este o gustare grozava atata timp cat nu il sarati prea mult si nu pastrati grasimile adaugate usoare. Persoanele cu diabet ar trebui sa-si limiteze consumul de porumb din cauza incarcaturii glicemice oarecum ridicate.