Indicele glicemic al mierii

Multi oameni folosesc mierea ca indulcitor natural sau pentru proprietatile sale medicinale. Dar creste si glicemia? Pot diabeticii sa-l manance? Indicele glicemic al mierii ne poate oferi un raspuns si ne poate deschide noi intrebari.

Conceptul de indice glicemic (IG) a aparut in urma cu aproximativ 30 de ani si este folosit pentru a clasifica alimentele care contin carbohidrati, dupa cat de repede cresc zaharul din sange.

Din valorile fiecarui aliment se creeaza un tabel pentru a le putea compara. Alimentele care servesc drept referinta este glucoza, care are un indice glicemic de 100. Restul este clasificat intr-un interval de la 0 la 100:

Indicele glicemic scazut (sub 55): aici intra o mare parte a produselor lactate, fructe, legume, leguminoase si anumite soiuri de paste.

Publicitate

Indicele glicemic mediu (intre 55 si 69): orez, paine si unele cereale pentru micul dejun

Index glicemic ridicat (peste 70): in acest grup intalnim paine alba, cartofi sau produse de patiserie

Citeste si articolul :   Cinci bauturi revigorante care va pot inlocui cu usurinta cafeaua de dimineata

Indicele glicemic al mierii

Mierea este un aliment compus in principal din carbohidrati (80%) si apa. Glucoza si fructoza sunt doi dintre cei mai comuni carbohidrati. Raportul dintre un tip de zahar si celalalt poate fi diferit in functie de soiul de miere mentionat.

In general, soiurile de flori tind sa fie mai abundente in fructoza si, prin urmare, au un IG mai scazut. Indicele glicemic al mierii este in jur de 61, desi poate varia cu 3 puncte in sus sau in jos.

Varietatea de miere si procentul sau de glucoza-fructoza ii pot scadea sau creste indicele glicemic. Prin urmare, acest indice plaseaza mierea printre alimentele din grupa intermediara.

Indicele glicemic, alimentatia si sanatatea

Multi experti si profesionisti in nutritie au sustinut de multa vreme o dieta bazata pe indicele glicemic al alimentelor. Cei din grupul cu cel mai mic IG ar trebui sa fie mai prezenti, iar cei din grupul cel mai inalt ar trebui eliminati sau limitati.

Citeste si articolul :   De ce ar trebui ca si parintii sa isi limiteze timpul petrecut in fata ecranului

Aceste tipuri de diete au fost sustinute deoarece sunt alimentele cu IG scazut, care sunt cel mai lent digerate si absorbite. Prin urmare, ele provoaca varfuri de glucoza de durata mai mica sau mai lunga.

Acest lucru ar fi benefic, de exemplu, in cazul persoanelor cu diabet, deoarece le este greu sa proceseze eficient zaharurile. In aceste cazuri, un bun control glicemic ar ajuta la intarzierea aparitiei complicatiilor legate de boala, cum ar fi afectarea rinichilor, afectarea nervilor sau un risc crescut de boli cardiovasculare.

In plus, dovezile stiintifice leaga dietele si alimentele cu indice glicemic scazut cu urmatoarele beneficii:

Reducerea colesterolului LDL

Pierdere in greutate

Risc redus de a suferi de orice tip de cancer (colorrectal, mamar, endometrial)

Risc redus de boli de inima

Dezavantaje

Cu toate acestea, in stiinta nutritionala, analiza unui singur nutrient (de exemplu, indicele glicemic) nu este in general o strategie buna. Acest lucru impiedica evaluarea alimentelor in ansamblu, concentrandu-se doar pe anumite atribute. In jurul subiectului indicelui glicemic, putem cita urmatoarele probleme:

Citeste si articolul :   Horoscop de weekend, prezentat de Neti Sandu. Cine are parte de clipe frumoase, cine trage ponoasele

Valorile indicelui glicemic al unui aliment sunt diferite in functie de studiile consultate.

Nu toti oamenii reactioneaza la fel la toate alimentele. Sensibilitatea la insulina variaza de la fiecare individ

De obicei, nu mancam niciodata doar un fel de mancare ; cel mai adesea, aceeasi masa consta din mai multe alimente. In acest fel se modifica indicii glicemici care apar in timpul analizei alimentului izolat. De exemplu, prezenta grasimilor sau proteinelor regleaza absorbtia glucozei si cresterea ulterioara a acesteia in sange.

Publicitate

Autor