Beneficiile vitaminei B6

Vitamina B6 apartine grupului de vitamine solubile in apa. Este deci o vitamina care se dizolva in apa si nu poate fi stocata in organism. Excesul se elimina prin urina si consumul ei trebuie sa fie regulat prin alimentatie.

Se gaseste in mod natural in carne si peste. Este, de asemenea, caracteristic alimentelor bogate in amidon, cum ar fi cartofii si anumite fructe. Cu toate acestea, este o vitamina care este inclusa in suplimentele alimentare sub forma de piridoxina.

O deficienta a acestei vitamine duce la anemie, eruptii cutanate cu mancarime, buze solzoase, colturi crapate ale buzelor si o limba umflata. In plus, deficienta sa poate fi legata de depresie, confuzie si un sistem imunitar defectuos.

Functiile vitaminei B6 in organism

Exista suficiente dovezi care sustin ca consumul acestei vitamine, in dozele recomandate, are efecte pozitive asupra organismului. Cele mai importante dintre acestea sunt discutate mai jos.

Publicitate

Vitaminele B pot reduce riscul de boli de inima prin scaderea nivelului de homocisteina. Cu toate acestea, suplimentarea cu aceasta vitamina nu scade riscul de imbolnavire daca aportul alimentar este corect, conform ultimelor studii.

Citeste si articolul :   9 super-alimente pentru a slabi

Pe de alta parte, persoanele cu niveluri scazute de B6 pot prezenta un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer legate de tractul digestiv. Cancerul colorectal este un exemplu, asa cum este detaliat intr-un studiu publicat in World Journal of Gastroenterology

In plus, se stie ca persoanele cu niveluri mai mari de B6 din sange au o memorie mai buna. Cu toate acestea, suplimentarea nu pare a fi eficienta in imbunatatirea functiei cognitive la persoanele cu dementa.

Consumul de vitamina B6, sub supraveghere medicala, este recomandat pentru a reduce greata si varsaturile in primele luni de sarcina

Supradozaj de vitamina B6

In realitate, este foarte putin probabil sa apara o supradoza de vitamina B6. Faptul ca este solubil in apa si excretat prin urina face dificila atingerea unei concentratii atat de mari in organism in absenta suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, este adevarat ca suplimentarea necontrolata ar putea duce la aceasta situatie.

Este o problema majora de sanatate, care poate provoca leziuni ale sistemului nervos, ingreunand controlul miscarilor corpului. Pe de alta parte, pot aparea reactii ale pielii, hipersensibilitate la soare, greata si arsuri la stomac.

Citeste si articolul :   Ce boli poti face in functie de grupa de sange

Interactiuni farmacologice

Suplimentele care contin aceasta vitamina pot avea anumite interactiuni medicamentoase:

Cu anumite antibiotice, cum ar fi cicloserina, utilizate pentru tratarea tuberculozei. Aceasta interactiune ar duce la agravarea convulsiilor si la deteriorarea celulelor nervoase

Medicamentele pentru tratarea epilepsiei pot reduce nivelul de vitamina B6.

Utilizarea teofilinei pentru a trata astmul poate scadea, de asemenea, nivelul B6 si poate provoca atacuri

Alimente care contin vitamina B6

In afara de recomandarile OMS pentru aportul de vitamina B6 in situatii normale, exista unele cazuri in care poate aparea cererea in exces. Astfel de situatii sunt, de exemplu, o dieta bogata in proteine, deoarece aceasta vitamina accelereaza descompunerea proteinelor.

Pe de alta parte, poate fi important sa crestem consumul in situatiile in care curba glucozei este scapata de sub control. In sfarsit, este necesar sa se monitorizeze aportul acestui micronutrient in caz de anemie.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca ultimele studii asupra acestei vitamine pun la indoiala rolul ei antioxidant si relatia sa cu bolile complexe.

Citeste si articolul :   Cele mai bune produse pentru sanatatea articulatiilor

Constatari

Vitamina B6 are diferite functii in organism. In conditii normale, aportul obtinut prin alimentatie este suficient. Cu toate acestea, pot exista cazuri in care suplimentarea cu aceasta vitamina este necesara pentru a corecta o deficienta sau a preveni o patologie.

Publicitate

Publicitate

Autor