De ce unii membri ai aceleiasi familii nu se imbolnavesc de COVID, chiar daca stau in aceeasi locuinta?

Mircea Iliescu, doctor in genetica si evolutie umana la Universitatea Cambridge, a explicat la Digi24 de ce unii membri ai aceleiasi familii nu se imbolnavesc de COVID, chiar daca stau in aceeasi locuinta. Specialistul spune ca aici pot interveni celulele T ale sistemului nostru imunitar, care „tin minte” infectii precedente cu coronavirusuri, microbul care este responsabil de banalele raceli.

In niciun caz „apararea” impotriva coronavirusului pe care o are acest al cincilea membru al familiei nu se explica prin faptul ca a luat tot felul de medicamente, venite din tot felul de locuri, sau pentru ca a facut bai nu stiu de care, nu! – a mentionat Mircea Iliescu.

„Genetica umana arata ca suntem diferiti. Unii oameni sunt mai protejati, adica sistemul lor imunitar e mai puternic decat al altora. Noi stim ca si cu acest virus se intampla acest lucru. Si, de fapt, sunt consortii mari genomice care analizeaza acum la zeci de mii de oameni de ce unii reactioneaza diferit fata de ceilalti. Acei oameni se pare ca au anumite variante genenice care refac sistemul imunitar mult mai competent, adica au celulele T mai pregatite si se pare ca ei au trecut prin coronavirusuri – racelile sunt coronavirusuri – si acelea le-au lasat o imunitate de lunga durata prin celulele T”, a spus specialistul.

Citeste si articolul :   Un nou focar de COVID-19 intr-un spital din Romania. O sectie a fost inchisa

„Nu toti se pare ca o capata. Acum incercam sa intelegem de ce unii oameni capata aceste celule T de lunga durata, trecuti fiind, poate, prin multe raceli. Se pare, oricum, ca cei care lucreaza in sistemul de sanatate, care sunt expusi de foarte multe ori, ar avea mai mult aceste celule cu memorie lunga care recunosc – practic sunt fani coronavirusuri – recunosc coronavirusuri”, a mai mentionat cercetatorul.

Publicitate

„Noi stim ca oamenii sunt diferiti. Deci, unii pot sa fie imuni la virus, altii au caractere genetice care ii fac sa fie mai susceptibili sa faca forme mai grave. De exemplu, populatiile din Asia de Sud – s-a descoperit asta in Marea Britanie. Si aici, ar trebui sa ne gandim si noi in Romania ca avem populatie roma, care are parte (genetica) din Asia de Sud si as fi foarte curios sa vad, nu s-a facut niciun studiu, daca au fost mai afectati. In Marea Britanie stim ca anumite minoritati sunt mai afectate”, a mai spus cercetatorulpentru sursa mentionata mai sus.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.