Medic roman, 9 reguli esentiale: “Ce sa faci daca ai COVID”

Medicul Vasi Radulescu a postat un mesaj in care explica ce pasi trebuie sa urmezi daca ai covid-19.

“Ce sa faci daca ai Covid-19

Am raspuns la peste 500 de mesaje pe paginile facebook + instagram, iar acum iau o pauza sa scriu ghidul pe care vi-l promisesem. Apoi trec la mesajele de pe profil.

Daca ai simptome precum cefalee, oboseala, febra, tuse, nas infundat, pierdere de gust si miros -> te rog sa te gandesti intai la Covid.

Publicitate

Te izolezi. Anunti medicul de familie. Anunti DSP. Te intereseaza mai ales sa fii bine si sa nu dai virusul altcuiva. Dupa confirmarea diagnosticului prin test (din cauza cazurilor multiple mai apar intarzieri pana vine ambulanta), ai nevoie de o conduita. Deci de informatii clare.

Te intereseaza mai ales medicatia. Medicul de familie iti va spune ce sa iei, dar aici este important sa stii ca poti face forme usoare, medii sau severe. Cele mai frecvente sunt formele usoare-medii. Da, te vei simti oribil si aici, dar ai rabdare. Iei paracetamol sau nurofen in caz de durere sau febra. Nu, nu prea ai nevoie de vitamine sau suplimente precum quercitin. Te relaxezi, te hidratezi BINE de tot, citesti ceva, te uiti la un film, te mobilizezi prin casa.

Citeste si articolul :   Fara sa tina cont de restrictii, hotelurile din Baile Felix arata ca statiunea Mamaia in varf de sezon.

NU ai nevoie de antivirale, ivermectina sau alte terapii neaprobate. De cele mai multe ori NU ai nevoie de antibiotic. NU luati dexametazona acasa (poate accentua simptomele).
Vei tine aproape un pulsoximetru de deget si vei masura de cateva ori pe zi saturatia. Valori peste 94%? Totul ok. Ai rabdare in continuare. Ai boli precum BPOC? Saturatia atunci e bine sa stea peste 88-89-90%.

Statusul psihic va conta enorm. Te vei speria, vei face atacuri de panica, te vei gandi la ce e mai rau. Evident, vei genera un cerc vicios cumplit. Ai nevoie de mult calm.

Simti ca respiri greu, iei saturatia si tot pica sub 94%? Nu trage de timp. Suna la 112. Daca tragi de timp si te duci cu Sa02 la 70%, e posibil ca plamanii sa fie atat de afectati incat sa nu mai poata fi recuperabili.

Majoritatea formelor se vindeca fara probleme, cu tratarea simptomelor tipice. Nu exista un tratament curativ, practic corpul scapa singur de virus.

Citeste si articolul :   Un roman intors din Italia are dosar penal pentru ca nu sta in izolare: „Epidemia e o conspiratie”

Gustul si mirosul e posibil sa revina foarte greu.

Tusea e posibil sa persiste cateva saptamani.

Se termina izolarea de 14 zile. DSP va reveni cu apel si cu tot ce trebuie. Se tine legatura cu medicul de familie.

Tratamentul cazurilor care ajung in spital e alta poveste.

Nu te-ai vaccinat? Poti face vaccinul ORICAND dupa izolare.

Persoane vaccinate pot face boala, dar fac de regula o forma mult mai usoara, nu ajung in ATI. Singura preventie excelenta a formelor grave este vaccinarea. Persoanele care au si booster facut sunt extrem de bine protejate.

Retineti asa:

– izolare

– masurare saturatie oxigen

– fara tratamente dupa ureche

– cat mai mult calm

– hidratare buna

– alimentatie buna (legume, fructe, proteine, tot ce trebuie)

– odihna

– legatura cu medicul de familie

– la semne de agravare pulmonara -> 112

Exista un haos acum amplificat de spaima, fake news, tratamente „de pe net”. Avem nevoie de calm si coerenta, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Citeste si articolul :   Reguli stricte dupa ce elevii vor incepe cursurile scolare fizic

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.