Germania a introdus Romania pe lista tarilor cu risc ridicat. Autoritatile din Flensburg, un oras din landul nordic german Schleswig-Holstein, a anuntat ca muncitorii romani favorizeaza raspandirea COVID-19 in comunitate.
“Privita de la capatul unui drum prin Ungaria, Slovacia, Cehia si Germania, Romania pare departe. In acelasi timp, efectul in Flensburg este ca numarul de infectiilor COVID din Romania a explodat in ultimele saptamani. Autoritatile sanitare locale au consemnat doar saptamana trecuta sapte cazuri de infectii COVID la persoane care au venit din Romania. Este vorba despre barbati care doresc sa se angajeze in oras sau in imprejurimi. Unii au semnat deja contracte de angajare cand se aflau acasa, altii urmau s-o faca aici”, scrie intr-un articol postat de Shz.de.
Germania a introdus Romania pe lista tarilor cu risc ridicat
Institutul Robert Koch (autoritatea epidemiologica federala germana, n.r.) a introdus Romania pe lista zonelor cu risc ridicat si persoanele care vin din aceasta tara si nu s-a vaccinat sau nu a trecut prin boala trebuie sa ramana 10 zile in carantina.
De asemenea, doar 30% din populatia Romaniei este vaccinata complet anti-COVID iar principala cauza este scepticismul larg raspandit, alimentat de vedete TV si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, scrie in articolul din Shz.de.
Sursa citata precizeaza “ca sute de oameni mor de COVID in fiecare zi, spitalele sunt suprasolicitate iar situatia nu difera mult la vecinii din Bulgaria”.
“Romanii nevaccinati din oras reflecta situatia din tara lor”
Persoane din ambele tari vin in Germania sa caute de munca, relateaza sursa citata iar romanii si bulgarii testati pozitiv la Flensburg sunt, in majoritate, persoane nevaccinate, spune Christian Reimer, purtatorul de cuvant al primariei orasului.
“Situatia corespunde celei din tara lor de origine”, spune acesta.
Administratia din Flensburg sustine ca romanii testati pozitiv nu sunt doar din industria carnii, ci si din alte sectoare de activitate, care si-au gasit de lucru prin intermediul agentiilor de munca temporara.
“Cat timp acestia cauta doar munca temporara, nu trebuie sa se inregistreze iar autoritatile sanitare ii depisteaza doar daca au avut rezultat pozitiv la testul pentru COVID”, mai scrie sursa citata.