Moldova a instituit stare de urgenta in sanatatea publica. Certificatul de vaccinare devine obligatoriu aproape peste tot.

In Republica Moldova a fost declarata stare de urgenta in sanatatea publica la nivel national pentru o perioasa de 50 de zile.

Ministrul sanatatii din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anuntat ca se instituie starea de urgenta in sanatate publica, din cauza cresterii accelerate a cazurilor de COVID. Decizia a fost luata de Comisia Nationala Extraordinara de Sanatate Publica.

Starea de urgenta este valabila pana la sfarsitul lunii octombrie.

„Evolutia procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendinta de agravare continua in special in ultimele patru saptamani. A crescut numarul cazurilor noi, avem multe raioane cu o crestere brusca a incidentei”, a spus Ala Nemerenco.

De asemenea, ministrul Sanatatii a spus ca autoritatile medicale estimeaza ca urmatoarele saptamani vor fi „destul de periculoase”.

Publicitate

Este pentru a treia oara de la inceputul pandemiei cand in Republica Moldova se instituie stare de urgenta in sanatatea publica.

Potrivit agora.md, in perioada instituirii starii de urgenta in sanatate publica, Comisia nationala extraordinara de sanatate publica sau comisia teritoriala extraordinara de sanatate publica are dreptul sa adopte anumite decizii, precum: instituirea unor conditii speciale de activitate, de viata si deplasare pentru persoanele fizice si juridice; utilizarea tuturor resurselor si mijloacelor disponibile pentru organizarea masurilor de raspuns; solicitarea ajutorului autoritatilor centrale sau al autoritatilor locale.

Citeste si articolul :   Nelu Tataru a facut anuntul. Cand incepe noul an scolar si ce se intampla cu starea de urgenta

Astfel, persoanele care au varsta de peste 18 ani vor avea acces la evenimentele desfasurare in aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar si la evenimente in spatii inchise, precum cluburile de noapte, teatrele, cinematografele, doar in baza certificatului de vaccinare, test negativ PCR efectuat in ultimele 72 de ore, rezultat negativ al unui test antigen rapid efectuat in ultimele 48 de ore, certificat de trecere prin boala sau act care confirma prezenta anticorpilor, valabil cel mult 90 de zile de la efectuarea investigatiei, a anuntat ministrul sanatatii din Republica Moldova.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.