Leusteanul este utilizat pe scara larga in medicina populara. Aceasta planta are un efect expectorant, diuretic, tonic, sedativ, antiinflamator si purificator de sange.
Este utilizat pentru boli ale sistemului respirator, astm bronsic. Este util pentru bolile tractului gastro-intestinal, colecistita, reumatismul, hidropia cardiaca, diverse edeme, constipatie, astenie, insuficienta renala. Vindeca migrena, anemie, ajuta la combaterea cancerului.
Leusteanul este cunoscut de mult timp ca un produs cosmetic. Acesta este utilizat pentru bai tonice, extern si sub forma de ceai pentru caderea parului.
Aceste proprietati benefice se datoreaza continutului ridicat de vitamine, minerale, uleiuri esentiale, saruri de potasiu. Radacinile plantei contin zahar, amidon, rasini, taninuri, acid malic, cumarina.
Publicitate
Reteta pentru bronsita si colita
2-3 lingurite de radacina peste care se toarna 250 ml de apa clocotita, se lasa la infuzat 30 de minute. – doza zilnica
4 g de seminte peste care se toarna 150 ml. apa clocotita si se lasa sa fiarba timp de 30 de minute. – luati 15 ml de 3 ori pe zi.
Reteta pentru boli de inima
Se fierb 30-40 g de radacina intr-un litru de apa timp de 7 min. Se consuma in timpul zilei in 5 doze.
Reteta pentru edem
Edemul este umflarea cauzata de excesul de lichid prins in tesuturile corpului.
Se toarna un pahar de apa clocotita peste o lingura de frunze uscate si se lasa intr-un termos timp de trei ore. Consumati o lingura inaintea meselor.
Remediu pentru caderea parului
2 lingurite de radacina se pun intr-un recipient si se adauga cu un pahar de apa clocotita. Se lasa la infuzat peste noapte. Se strecoara si se freaca scalpul cu lichidul rezultata. Infasurati un prosop peste cap si lasati infuzia sa-si faca treaba timp de 2 ore. Aplicati apoi pe paru galbenusul unui ou. Dupa jumatate de ora spalati parul normal. Aplicati produsul de 3-4 ori pe saptamana.
Contraindicatii
Nu utilizati leustean pentru femeile gravide si copii, precum si pentru urmatoarele boli:
sangerari hemoroidale si uterine;
inflamatia ureterului;
o reactie alergica la plantele din familia leusteanului;
insuficienta renala acuta;
nefrita.
Publicitate