Noul an scolar bate la usa. Din pacate, acesta incepe sun semnul pandemiei de coronavirus. Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a abilitat ministrii Sanatatii si Educatiei sa semneze ordinul comun cu masurile pentru derularea anului scolar.
”Avand in vedere solicitarea Ministerului Educatiei privind abilitarea institutiei de a emite un ordin comun cu Ministerul Sanatatii prin care sa fie stabilite conditiile in care este organizata activitatea in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in contextul pandemiei de COVID-19, in contextul necesitatii mentinerii conditiilor de desfasurare a activitatilor didactice care sa permita asimilarea si aprofundarea cunostintelor, concomitent cu realizarea unui nivel de alerta adecvat la nivelul componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) si art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 20 lit.
l) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 2 si art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, functionarea si componenta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta,
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta HOTARARE:
Art.1 – (1) Se abiliteaza Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii in vederea emiterii unui Ordinului comun prin care sa fie stabilite masurile de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2.
Publicitate
(2) Ordinul comun mentionat la alin. (1) are in vedere urmatoarele scenarii:
a) in localitatile in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 6/1000 de locuitori, se permite participarea zilnica, cu prezenta fizica la cursuri a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant si cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2;
b) in localitatile in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, pana la instituirea masurii carantinei, se permite participarea zilnica, cu prezenta fizica la cursuri in unitatile de invatamant, a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor din invatamantul special cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 si participarea in sistem on line a tuturor celorlalte categorii de elevi.
Art.2 – Prezenta hotarare se comunica pentru punere in aplicare prin ordine Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii si spre stiinta celorlalte componente ale Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta.”
Sorin Cimpeanu anunta conditiile in care se va face diferentierea intre elevii vaccinati si cei nevaccinati in noul an scolar 2021 – 2022
„Peste 6 la mie, raman deschise cresele si gradinitele. Singura diferentiere intre elevii vaccinati si cei nevaccinati”, a declarat ministrul Educatiei, joi, la TVR.
„Pana pe 13 septembrie, sper sa nu avem nicio scoala in care sa nu se poata incepe cu prezenta fizica din cauza depasirii pragului de 6 la mie”, a declarat ministrul Educatiei.
„Conform studiilor, suntem indreptatiti sa speram ca, si in cazul in care se va atinge pragul de 6 la mie, in 10-12-14 zile s-ar putea sa putem avea sansa sa se revina”, a completat el.
Ministrul a mentionat ce se intampla in clasele unde sunt si elevi vaccinati si elevi nevaccinati, in cazul in care se semnaleaza o infectare cu noul coronavirus. Potrivit ordinului de ministru, elevii care au vulnerabilitati sau apartinatori cu vulnerabilitati pot solicita sa ramana in online.
„Pe ideea de prezenta fizica am insistat zi de zi, in fiecare zi a mandatului meu. Din pacate, desi mi-as fi dorit sa ma insel, am anticipat destul de corect dimensiunea pierderilor generate de predarea online”, a tinut sa sublinieze ministrul Educatiei.
„Pragul de 6 la mie a fost stabilit de catre epidemiologi. Important este ca se deschide scoala cu prezenta fizica pentru absolut toti elevii, fara niciun fel de diferenta, pentru prescolari si anteprescolari, si va functiona cu prezenta fizica pana cand in localitate se va atinge pragul de infectare de infectare de 6 la mia de locuitori”, a declarat ministrul Educatiei.
„Sunt cazuri izolate, cu elevi foarte putini si sunt convins ca pana pe 13 septembrie, sper sa nu avem nicio scoala in care sa nu se poata incepe cu prezenta fizica din cauza depasirii pragului de 6 la mie. In Bucuresti, spre exemplu, la 1 august, aveam o rata de infectare de 0,13 la mia de locuitori, la finalul lunii august, pe 31 august, aveam 0,78, de 6 ori. Rata de infectare in Bucuresti a crescut de 6 ori intre 1 si 31 august. Astazi este 0,89, daca nu ma insel, deci o crestere usoara, dar crestere, se mentine trendul ascendent”, a subliniat ministrul.
„Este o speranta. Peste 6 la mie, totusi, vor ramane deschise cresele si gradinitele si, de asemenea, vor avea acces cu prezenta fizica elevii din invatamantul special. Elevii cu cerinte educationale speciale vor avea acces integral la terapie. Terapia este, practic, o modalitate prin care acesti copii sunt invatati sa supravietuiasca – nu ne permitem luxul, nu trebuie sa ne mai permitem luxul, daca putem spune asa, este o exprimare nu tocmai fericita, de a-i priva pe acesti copii de activitatile de terapie”, a mai spus Cimpeanu.
„La nivelul scenariilor generale, nu se face niciun fel de diferentiere intre elevii vaccinati si nevaccinati. Nici pana la 6 la mie, nici dupa 6 la mie. Pentru aceasta diferentiere nu exista nici baza legala, ca sa fim bine intelesi. Daca insa, intr-o clasa, apare un caz confirmat, in primul rand s-a oferit sansa de injumatatire a perioadei in care se suspenda prezenta fizica – de la 14 zile la 7 zile, cu urmatoarea conditie: in cea de-a opta zi, contactii cazului confirmat, colegii de clasa, in masura in care vor fi testati si rezultatele vor fi negative, vor putea relua cursurile cu prezenta fizica inca din ziua 8. Deci este inca o posibilitate de injumatatire a timpului in care elevii ar fi obligati sa invete online”, a explicat ministrul.
„Daca, incepand de la clasa a VII-a si pana la clasa a XII-a, respectiv a XIII-a, deci tineri, copii cu varsta mai mare de 12 ani, care se pot vaccina – daca sunt vaccinati sau daca au trecut prin boala in ultimele 180 de zile, dar nu mai putin de 14 zile, acestia vor putea, subliniez, vor putea sa urmeze in continuare cursurile cu prezenta fizica. Este singura diferentiere intre cei vaccinati si cei nevaccinati – aceea in care apar imbolnaviri intr-o anumita clasa”, a subliniat Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei, despre situatia elevilor cu vulnerabilitatii
„Elevii care au vulnerabilitati care determina o imunodepresie moderata sau severa generata de transplant, de chimioterapie, de boli autoimune – diabetul mai este valabil doar la cei mici, cu varsta sub 12 ani, in aceasta lista – daca exista aceste afectiuni in randul elevilor, sau daca exista aceste afectiuni in randul apartinatorilor, parintilor, fratilor si sunt certificate medical, acestia vor putea solicita sa ramana in online. Exista toate aceste prevederi”, a mentionat Sorin Cimpeanu.
„De altfel, indraznesc sa spun ca acest ordin de ministru acopera chiar toate situatiile. Am invatat in aceasta pandemie inclusiv la acest nivel de reglementare si am avut o colaborare foarte buna cu Ministerul Sanatatii, intre Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, INSP, CNCAV si CNSU”, a mai spus ministrul Educatiei.
Publicitate