Crestin ortodocsii de pretutindeni il cinstesc astazi pe Sfantul Mucenic Pantelimon, doctorul fara de argint.
Sfantul Mucenic Pantelimon s-a nascut in anul 284, in orasul Nicomidia. Acest mare sfant a trait in vremea imparatului Maximian iar tatal sau era pagan si mama sa crestina. Totusi, aceasta a murit la cativa ani dupa nasterea sfantului.
Mai apoi, sfantul a terminat Scoala de Medicina din Nicomidia, la indemnul tatalui sau, inainte de a face face ucenicia cu renumitul medic Eufrosin. Dupa ce a realizata acestea, Sfantul Mucenic Pantelimon a aflat de la preotul Ermolae despre dreapta credinta.
Dupa vindecarea unui orb, imparatul i-a cerut lui Pantelimon sa renunte la credinta in Hristos. Deoarece sfantul a refuzat, acestuia i s-a taiat capul. Potrivit traditiei credinte, in loc de sange, din trupul sfantului a curs lapte. Din acel moment, Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitor al medicilor.
Publicitate
Acesta este troparul Sfantului Mucenic Pantelimon, rugaciune buna de rostit in aceasta zi: „Purtatorule de chinuri, Sfinte si Tamaduitorule Pantelimon, roaga pe Milostivul Dumnezeu sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.”
Ce este interzis sa faci de Sfantul Mucenic Pantelimon, pana la miezul noptii!
Potrivit traditiei, oamenii nu trebuie sa lucreze nimic in ziua de Sfantul Pantelimon, pana la miezul noptii altfel sunt condamnati sa se imbolnaveasca grav, sa aiba parte de rele si pagube in familie.
Ce se face pana la asfintit
Totodata, pana la asfintit se consuma porumb si dovlecei pentru a avea o putere cat mai mare in anotimpul rece. Se impart si multe fructe astfel incat poamele sa nu fie infectate de viermi anul urmator.
Troparul Sfantului Mucenic Pantelimon, rugaciune buna de rostit la apusul soarelui:
„Purtatorule de chinuri, Sfinte si Tamaduitorule Pantelimon, roaga pe Milostivul Dumnezeu sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.”
Publicitate