Cancerul de colon: 9 simptome care identifica acest „dusman” nu atat de tacut

Dupa cancerul pulmonar si de prostata, cancerul de colon este considerat al treilea cel mai frecvent cancer la barbati. Pentru omologii lor de sex feminin, acesta ocupa locul doi, chiar dupa cancerul de san.

Afectand ambele sexe, cancerul colorectal se poate manifesta in colon sau rect. Cu cat este mai devreme detectat, cu atat este mai eficient tratamentul. Potrivit Pr Michel Ducreux , seful serviciului de oncologie digestiva de la institutul Gustave-Roussy, vindecarea ar viza aproape 9 din 10 persoane atunci cand este detectat suficient de devreme. Iata informatiile cheie de retinut, transmise de Institutul National al Cancerului din Franta.

Cancerul de colon, ce trebuie sa stiti

Cancerul de colon este o patologie a celulelor care acopera peretele interior al zonei omonime. Pentru a se dezvolta, o celula normala trebuie sa se transforme si sa se inmulteasca intr-un mod anarhic, ceea ce va da nastere unei tumori maligne. In stadiile incipiente ale bolii, celulele canceroase sunt limitate la captuseala. Prin urmare, ne referim la ceea ce se numeste cancer in situ.

Daca acesta din urma este lasat netratat, alte straturi din perete incep sa fie afectate de tumoare, rezultand cancer invaziv. In alte cazuri, celulele canceroase se pot raspandi in afara tumorii, trecand prin sange sau vasele limfatice. Acestea pot afecta ficatul, creierul, peritoneul, oasele sau chiar ganglionii limfatici din apropierea colonului. Vorbim apoi de metastaze pentru a ilustra formarea acestor noi tumori. O dezvoltare pe care medicii o examineaza indeaproape in timpul diagnosticului pentru a identifica tratamentele cele mai potrivite situatiei pacientului.

8 din 10 ori cancerul de colon se dezvolta dintr-o tumoare benigna. Vorbim de adenom sau polip adenomatos. Aceste tumori necanceroase nu sunt adesea grave, dar in 2 pana la 3% din cazuri cresc in cele din urma si cresc in dimensiune si se transforma in cancer. Un proces care ar dura mai mult de zece ani in medie, potrivit Institutului.

La inceput, este, de asemenea, posibil sa nu apara simptome, deoarece boala este inca in stadiile incipiente. De obicei, repercusiunile fizice se manifesta pe masura ce tumora progreseaza. Retineti ca alte patologii pot provoca simptome identice cu cele ale cancerului de colon, de unde necesitatea de a solicita sfatul medicului pentru a exclude orice cauza care sta la baza acestuia.

Cauze si factori de risc ai cancerului colorectal

Varsta este considerata a fi unul dintre factorii de risc pentru aparitia cancerului colorectal. Si, dintr-un motiv intemeiat, aproape 90% dintre cei afectati au peste 50 de ani, potrivit doctorului Mathilde Soule , chirurg la Paris. De asemenea, definim 3 niveluri de risc pentru ambele sexe:

Citeste si articolul :   Dermatita seboreica – ce trebuie sa stim despre aceasta afectiune

– Risc foarte mare: ii priveste pe cei care sufera de o boala genetica, cum ar fi polipoza adenomatoasa familiala sau sindromul Lynch.

– Risc ridicat: afecteaza fumatorii, cei cu antecedente familiale sau personale de cancer colorectal si persoanele care sufera de boli inflamatorii cronice intestinale, cum ar fi colita ulcerativa sau boala Crohn.

– Risc mediu: priveste persoanele cu varsta peste 50 de ani.

Si anume, atunci cand un individ este suspectat ca este predispus genetic la cancerul colorectal, medicii urmaresc si trimit pacientul la un oncogeneticist pentru analiza genetica constitutionala. In cazul unei anomalii ereditare si genetice, membrilor familiei inrudite cu gradul I li se va oferi un test de screening.

Igiena vietii este de asemenea implicata si poate avea un impact asupra aparitiei cancerului de colon. Acestia se numesc factori de risc prevenibili . Printre ei :

Fumat
Consumul de alcool

Stil de viata sedentar si inactivitate fizica
Consumul crescut de carne rosie

O dieta prea bogata in grasimi animale
Supraponderal

9 simptome de cancer de colon la care trebuie sa fii atent

Daca evolutia sa este, in general, lenta si nu foarte simptomatica, este intotdeauna judicios sa cunoastem simptomele asociate bolii si aceasta, pentru a actiona rapid pentru o buna gestionare. Institutul National al Cancerului citeaza 9 semne pe care trebuie sa le urmariti pentru a va consulta medicul rapid:

Citeste si articolul :   Pentru inima si minte: cinci alimente bogate in acizi grasi omega-3

Prezenta sangelui in scaun

Dureri abdominale inexplicabile

Diaree care dureaza mult

Constipatie brusca sau agravata

Faze alternative de constipatie si diaree

Senzatia ca intestinele tale nu sunt complet goale

Balonare excesiva si continua, fara o cauza certa care sa poata fi asociata cu alimentele consumate

Anemie fara cauza identificata

O deteriorare generala a starii de sanatate caracterizata prin oboseala, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate sau dificultati in hranire

Cancerul de colon poate fi, de asemenea, suspectat in timpul screeningului organizat pentru cancerele colorectale atunci cand un test pentru sange in scaun da un rezultat pozitiv.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.