Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS sustine ca persoanele care au avut COVID, dar care nu s-au vaccinat, se pot infecta cu tulpina indiana deoarece imunitatea data de boala variaza intre trei si sase luni.
“Da. Sunt doua elemente aici. O data imunitatea dupa boala variaza intre trei si sase luni. Ati vazut ca si anumite facilitati care pot fi facute pentru persoana care a trecut prin boala nu depasesc 180 de zile, chiar si noul certificat verde european nu este dincolo de 180 de zile. Eu, personal, va spun ca am trecut prin infectie in luna decembrie, mi-am si dozat anticorpii, am vazut ca incep sa scada.
La trei luni dupa infectie m-am vaccinat, nu am asteptat foarte mult sa vad pana unde scad si m-am vaccinat, acum am un titru bun de anticorpi si am citit chiar de curand articole care demonstreaza ca o persoana care si-a facut doua doze de vaccin dupa infectie s-ar putea sa aiba o imunitate durabila toata viata. (…) Daca ar fi nevoie sa ne vaccinam cu a treia doza sau nu, adica pentru cei care deja au trecut prin boala, e mai putin probabil sa fie necesar”, a transmis Rafila.
Medicul a anuntat combinarea diferitelor tipuri de vaccinuri.
“Pe de alta parte, deja se discuta inclusiv de posibilitatea combinarii diferitelor tipuri de vaccinuri, adica vaccinul bazat pe tehnologia ARN si vaccinul care contine vector viral, care are si el in vaccin care utilizeaza ingineria genetica, ca sa intelegem, nu e un vaccin clasic. Auzeam, Astra sau Johnson, vaccinuri clasice. Nu sunt clasice, nu mai e niciun vaccin de acest tip care sa se administreze, deci nu are cum sa fie clasic, dar are un alt principiu. Daca la vaccinurile Pfizer si Moderna se inoculeaza o cantitate de ARN mesager specifica pentru proteina Spike, la celalalt se inoculeaza un virus care contine informatia pentru sinteza proteinei Spike”, a mai spus deputatul social-democrat.
Alexandru rafila, eficacitatea vaccinurilor pe baza de vectori virali este mai mica.
“Se pare ca eficacitatea a fost ceva mai mica la vaccinurile care utilizeaza vectori virali, Astra si Johnson si vaccinurile chinezesti si vaccinul din Rusia, toate se bazeaza pe acelasi timp de tehnologie sau majoritatea. Se discuta inclusiv de posibilitatea asocierii a doua vaccinuri diferite si lucrul asta se pare ca ar putea sa dea imunitate pe termen mai lung, inclusiv pentru variantele astea emergente”, a mai declarat medicul Rafila.
Publicitate