Certificatul verde COVID 19 a fost aprobat si in Romania. Documentul va fi disponibil de la 1 iulie 2021.

Certificatul verde pentru COVID-19 a fost aprobat si in Romania. Documentul va fi disponibil incepand cu data de 1 iulie 2021.

Certificatul va avea o valabilitate de aproape sase luni, potrivit regulamentului european care a decis introducerea acestui act. Astfel, acest document va usura calatoriile in tarile UE si va fi aplicat in toata Uniunea Europeana de la 1 iulie 2021.

De unde poate fi descarcat si cand expira

Oamenii isi pot descarca certificatul de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, pus la dispozitie de STS. Cei care nu au acces la internet sau nu se descurca singuri sa-l descarce pot solicita documentul si la medicul de familie sau la directiile judetene de sanatate publica.

Toti cei care vor intampina probleme in obtinerea documentului se vor putea adresa unui call center dedicat special pentru acest lucru, unde va exista un grup de experti care vor putea rezolva problemele neprevazute care ar putea aparea. Certificatul este un fel de bilet de calatorie care ii scapa pe oameni de anumite restrictii atunci cand pleaca in vacanta.

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a transmis ca se va aproba o ordonanta de urgenta pentru implementarea certificatelor digitale.

„De exemplu, pentru o persoana testata, valabilitatea certificatului este de 24 de ore daca vorbim de un test antigen rapid si, respectiv, de 72 de ore daca vorbim de un test PCR. Daca este vorba de situatia in care persoana a trecut prin boala, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv inregistrat in corona forms. Daca vorbim de vaccinare, valabilitatea este pana in luna iunie 2022 pentru o persoana vaccinata cu schema completa de vaccinare”, a declarat Ioana Mihaila.

Ce contine certificatul de vaccinare si cum il putem obtine

Certificatul verde va putea avea trei forme: certificatul de vaccinare, certificatul de testare si certificatul de vindecare.

Certificatul verde care atesta vindecarea in urma infectarii cu SARS-CoV-2 va fi eliberat in urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR, LAMP sau TMA. Certificatul se va emite dupa cel putin 11 zile de la confirmarea infectarii prin testare si va fi valabil pana in a 180-a zi de la confirmarea infectarii prin testare. Adica va fi valabil aproape sase luni. De mentionat ca este posibil ca aceste perioade sa fie modificate ulterior de autoritatile europene.

Citeste si articolul :   Lista actualizata a tarilor care impun noi restrictii romanilor

Certificatul de vindecare va contine urmatoarele informatii personale: identitatea titularului, informatii privind o infectie anterioara cu SARS-CoV-2 a titularului in urma unui test cu rezultat pozitiv, metadatele certificatului (emitentul certificatului sau un identificator unic al certificatului).

Documentul emis de o tara din UE va fi recunoscut si acceptat in oricare alta tara din UE (inclusiv Liechtenstein, Elvetia, Islanda si Norvegia), atunci cand cetatenii Uniunii pleaca peste granite. Verificarea documentului la intrarea intr-o tara din UE se va face prin simpla scanare a codului QR care va figura pe fiecare certificat.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.