Curtea Constitutionala a decis marti, 29 iunie, in unanimitate, ca demiterea Avocatului Poporului este neconstitutionala.
PSD a sustinut ca Hotararea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstitutionala, fiind incalcate prevederile referitoare la principiul legalitatii si durata de 5 ani a mandatului acestuia. Potrivit documentului, hotararea Parlamentului a incalcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalitatii si art. 58 alin. (1) din Constitutie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
„In mod contrar garantiilor de independenta ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenta Curtii Constitutionale si prevazute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotararea de revocare a Avocatului Poporului cu incalcarea Constitutiei, a standardelor de independenta ale institutiei, dar si chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, astfel cum au fost explicitate in jurisprudenta Curtii Constitutionale, utilizand revocarea ca un mecanism de control discretionar, politic, iar nu ca un control de legalitate in privinta Avocatului Poporului”, se arata in sesizarea PSD, citata de Agerpres.
In urma cu o saptamana, si presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a solicitat intr-o scrisoare transmisa presedintilor celor doua camere ale Parlamentului detalii despre demiterea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului.
Publicitate
”Pentru a intelege mai bine situatia, v-as fi recunoscator daca ati avea amabilitatea sa ne furnizati bazele si elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea, de a demite din functie un Ombudsman in timpul exercitarii mandatului sau”, se arata in scrisoarea transmisa pe 17 iunie catre Ludovic Orban, presedintele Camerei si catre Anca Dragu, presedinta Senatului.
Publicitate