Majoritatea pacientilor cu parkinson afla despre diagnosticul lor atunci cand au deja simptome severe. Expertii au spus ce ar putea prevestii aparitia bolii Parkinson.
Parkinson este o boala foarte complexa care poate avea multe simptome diferite. Cu toate acestea, este foarte usor sa se faca distinctia intre doua tipuri de simptome: simptome motorii si nemotorii, cum ar fi depresia. In plus, simptomele pot varia foarte mult de la o persoana la alta, deci nu toti cei cu Parkinson sufera la fel.
Expertii au sfatuit sa acorde atentie unor modificari ale corpului, care pot indica aparitia unei boli.
Somn agitat. Boala Parkinson se caracterizeaza prin tulburari in faza somnului REM. Persoanele care devin victime ale bolii incep sa se miste in mod activ in vis, in timp ce dupa trezire nu isi amintesc actiunile lor. Apropo, unii dintre ei au o activitate fizica atat de puternica, incat apar leziuni.
Publicitate
Dificultatile de vorbire
Persoanele cu Parkinson pot vorbi incet, rapid, sau pot ezita inainte de a vorbi. Discursul poate fi mai degraba monoton decat cu inflexiuni obisnuite.
Boala Parkinson afecteaza miscarea in moduri diferite, inclusiv modul in care persoanele afectate vorbesc. Schimbarile de voce mai putin dramatice pot aparea in stadiile incipiente ale bolii.
Anxietate. Un sentiment persistent, nelegat de anxietate este un alt posibil simptom al bolii Parkinson, care poate incepe sa se manifeste cu pana la zece ani inainte de simptome recunoscute. O astfel de anxietate apare din schimbarile in curs in biochimia creierului. De asemenea, poate aparea depresie.
Tulburari ale tractului gastro-intestinal. Stadiile incipiente ale bolii Parkinson se caracterizeaza si prin tulburari mai frecvente in activitatea intestinelor, probleme cu digestia. Cercetari stiintifice recente indica o legatura intre bacteriile intestinale si sanatatea creierului.
Publicitate