Bolile frunzelor la bujori si modul de tratare a acestora

Boli ale frunzelor virale la bujori

In majoritatea cazurilor, bolile virale intra in gradina cu un rizom infectat. Plantele deja mature se pot infecta cu virusul de la plantele vecine sau buruieni. Daunatorii sunt vectorii bolii.

Cel mai adesea,  pe bujori  ii afecteaza urmatoarele boli:

-virusul mozaicului galben;

-virusul petelor;

Publicitate

-virusul spotului inelar.

Este posibil sa se determine boala cu o precizie de 100% numai in conditii de laborator. Doar semnele generale externe sunt vizibile ochiului. In mai – iunie, pe frunzele plantei apar jumatati de inele, dungi sau dungi de culoare verde deschis, galben. Frunzele capata o culoare marmorata, petele mici se imbina in cele mari.

Daca nu acordati atentie primelor semne ale bolii, atunci floarea va muri in curand. Prevenirea va ajuta la prevenirea bolii. Asigurati-va ca nu exista daunatori pe arbust, pulverizati-l cu fungicide, intineriti planta la timp, nu plantati langa capsuni.

Bolile fungice ale frunzelor la bujori si tratamentul acestora

Daca cresti un bujor intr-un loc gresit sau nu iti pasa de arbust, atunci bolile fungice nu te vor face sa astepti. Cele mai frecvente sunt:

Citeste si articolul :   Lucruri mai putin stiute despre capsuni. Ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci aceste fructe

-putregai gri;

-rugini;

-pete maro;

-putrezirea radacinii.

Bolile apar in prima jumatate a verii, raspandindu-se rapid in toate partile plantei. Fara tratament, florile  isi pierd atractivitatea.

Putregaiul cenusiu se manifesta printr-o inflorire caracteristica pe frunze si muguri. Nu este usor sa o observi. Bolile progreseaza in conditii de umiditate ridicata. Sporii ierneaza pe resturile vegetale, in rizomi si sunt raspanditi de furnici. Partile afectate ale plantei sunt taiate si arse, tufa este pulverizata cu o solutie de sulfat de cupru.

Rugina si petele apar dupa inflorire: pe partea superioara a frunzelor apar pete maronii cu o nuanta violeta. Boala se raspandeste rapid la plantele sanatoase, iar sporii sunt transportati de vant. Vremea calda si umeda contribuie la dezvoltarea acestei boli. Arbustul afectat nu tolereaza bine inghetul, infloreste prost in anul urmator. Ca masura preventiva, bujorul este pulverizat cu preparate din cupru.

Inspectati-va plantele in mod regulat, acordati atentie celor mai mici modificari ale culorii frunzelor, lastarilor si mugurilor. Efectuati tratamente preventive, astfel incat bolile sa va ocoleasca gradina.

Autor