Noile reguli pentru pacientii infectati cu COVID. Ce medicamente sunt scoase din protocol

Premiera in tratamentul pacientilor infectati cu Sars Cov -2: medicii de familie vor putea prescrie pacientilor cu forme usoare si medii de boala favipiravir, un antivral prescris pana acum doar de catre medicii specialisti din spitale.

Plaquenilul, un medicament creat initial pentru afectiunile reumatice si dermatologice, este scos din noul protocol de tratament al pacientilor cu Covid actualizat de Ministerul Sanatatii. Ivermectina este total nerecomandata, cu argumentul ca ”date publicate pana in prezent nu sustin recomandarea utilizarii sale”.

Ivermectina, total nerecomadata in tratamentul pacientilor cu Covid-19

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, membru in Comisia Nationala de Management Clinic si Epidemiologic al Covid 19, a explicat pentru News.ro ce anume se schimba in noul protocol de tratament pentru pacientii infectati cu Sars Cov 2, actualizat de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial. A fost introdus un capitol nou care contine mai multe recomandari pentru medicii de familie care trateaza la domiciliu pacienti cu Covid 19.

S-a considerat ca este nevoie sa actualizam protocolul pentru ca au aparut date noi in literatura legate de terapia Sars Cov 2 si am vrut ca acest protocol sa fie cat de cat upgradat noilor interpretari si descoperiri stiintifice. In mare, el mentine terapia si structura protocolului initial, in care se face o apreciere legata de tratamentul anti-viral, tratamentul cortico-terapic si tratamentul anticoagulant, care sunt principalele tratamente etiologice si patogenice din aceasta afectiune. Are in schimb un capitol nou, important, recomandari pentru medicii de familie, pentru ca in vechiul prorocol nu existau astfel de recomandari.

Publicitate

S-a constatat ca in ultimul timp medicii de familie sprijina foarte mult activitatea in lupta cu infectia Sars Cov 2, activitatea noastra, a specialistilor, si am constatat ca este important si oportun sa facem recomandari si pentru acestia, cu atat mai mult cu cat foarte multi pacienti raman si se trateaza la domiciliu, si atunci acest tratament este bine sa fie facut pe baze stiintifice, pe niste recomandari clare.

Un element nou, important, este ca li se permite medicilor de familie sa administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arata ca acest tratament oral este eficient in prima saptamana de boala. Cu cat este administrat mai devreme, cu atat eficienta acestuia creste.

Citeste si articolul :   Primarul care si-a filmat fiica in timp ce o umilea a castigat alegerile: "I-am ciuruit"

Din pacate, la nivelul spitalului, acesti pacientii ajung cu forme severe, in etapele urmatoare ale evolutiei infectiei, si de aceea s-a considerat ca este oportun sa dam posibilitatea medicilor de familie sa administreze aceasta terapie ca sa avem eficienta si sa nu se ajunga la forme severe.

Medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru ca acesta se foloseste in formele usoare si medii de boala, in formele medii si severe se foloseste antiviralul injectabil, care este remdesivirul, si care este lasat pentru uzul in spital”, a explicat medicul Virgil Musta.

Corticoterapia, neindicata in prima saptamana de boala

“Nu se recomanda ca medicii de familie sa utilizeze corticoterapia in prima saptamana de boala, pentru ca asta nu face decat sa multiplice sau sa accentueze multiplicarea virala si sa produca o imunodepresie in aceasta perioada cand organismul are nevoie sa lupte impotriva virusului.

In schimb, ca si la spitale, in faza mai avansata de boala, daca pacienti nu se interneaza si raman la domiciliu, acolo unde saturatia de oxigen scade, acolo unde asistam la o afectare pulmonara, acolo este permis de a se utiliza corticoterapia, dar nu in doze foarte mari.

Pe de alta parte, tratamentul anticoagulant este, la fel, nerecomandabil sa se utilizeze pentru ca se face un abuz, dar da, se poate folosi acolo unde scorul PADUA – un scor tipic de evaluare a riscului de tromboze endovenoase – depaseste nivelul de 4. Medicii de familie cunosc acest scor si rebuie sa faca un calcul pentru a putea recomanda tratament anticoagulant in doza preventiva”, a declarat medicul Virgil Musta in interviul acordat News.ro.

Noul protocol de tratament anti-Covid nu mai contine plaquenil

“Apoi s-au facut cateva recomandari legate de tratamentul antiviral pe baza ultimelor noutati, s-au scos plaquenilul si umifenovirul din medicamentele recomandate, pentru ca au fost multe critici la adresa vechiului protocol care le mentinea desi erau discutii la vremea respectiva la nivelul comunitatii europene, studii contra, studii pro, noi am dat totusi posibilitatea celor care nu au avut posibilitatea sa obtina remdesivir sau favipiravir sa trateze totusi cu ceva. Doar ca, intr-adevar, riscurile unor efecte adverse sunt prezente, sunt documentate stiintific, si atunci au fost scoase aceste doua medicamente din uzul obisnuit”, a explicat dr. Musta.

Citeste si articolul :   Un nou focar de coronavirus intr-un spital din Romania. Virgil Musta, prima declaratie

Protocolul de tratament are recomandari clare pentru ivermectina

“Pe de alta parte, au fost facute recomandari in medicatia care este in mare disputa la ora actuala, si anume ivermectina, si s-au facut recomandari legate de ceea ce ghidurile europene si americane fac referire, si a ultimei recomandari a Agentiei Europene a Medicamentului, care spune ca eficienta nu este dovedita, studiile sunt inca putine, efectele toxice sunt destul de mari daca se administreaza in doza mare, si se poate administra doar pe studii clinice, aceasta este recomandarea Agentiei Europene, cat si a Agentiei Medicamentului din Romania.

Au fost facute cateva referiri la anticorpii monoclonali, care sunt in evaluare in Uniunea Europeana, avem speranta ca vor intra cat de curand si la noi in tara, pentru ca este un tratament eficient, dar nu a fost pus pe tabelul medicatiei care se utilizeaza deoarece inca nu exista aceasta avizare de a fi utilizata la noi in tara”, a precizat dr. Musta.

Plasma convalescenta, eficienta doar in prima saptamana a bolii

“Legat de corticoterapie, au fost mici modificari, iar tratamentul anticoagulant a fost facut de Comisia de Cardiologie si Hematologie, facand cateva precizari suplimentare care tin cont de observatiile legate de practica medicala din ultimul timp. Aceste lucruri s-au facut si la nivelul terapiei antibiotice, pentru ca s-a constatat sa se folosesc foarte multe antibiotice in tratamentul infectiei Sars Cov 2 si se stie ca aceasta infectie evolueaza rar cu suprainfectii bacteriene, mult mai rar decat gripa, de exemplu.

Statistica arata ca infectiile bacteriene sunt intr-un procent de 1,8% , iar suprainfectiile bacteriene si fungice intr-un procent de 3%, ceea ce nu justifica administrarea decat in conditii speciale, decat cand avem dovada suprainfectiei, pentru ca rezultatul este ca creste numarul de infectii cu clostridium, cu candida sau alti fungi si apare rezistenta la antibiotice utilizate in anumite areale geografice.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania, miercuri, 27 mai 2020. Bilantul oficial anuntat de autoritati acum

Plasma de convalescent este un tratament cu multe contradictii. S-a utilizat ca tratament in fazele avansate, in terapie intensiva, si s-a dovedit ca nu are eficienta in aceasta faza, dar acest tratament este eficient in prima perioada, in prima saptamana a bolii. De aceea, din nou s-a reiterat importanta depistarii precoce a acestor pacienti, pentru a putea beneficia de acest tratament in spital, conform noilor criterii pe care le vom vedea in protocolul administrarii de plasma si care vor fi aceleasi ca si in protocolul european”.

Hidroxiclorochina, scoasa din protocolul de tratament al pacientilor cu Covid-19

“Substanta activa hidroxiclorochina a fost scoasa din acest protocol datorita recomandarilor Agentiei Europene a Medicamentului, care constata in mai multe studii o eficienta limitata a acestui tratament, dar cu risc de reactii adverse severe, motiv pentru care se considera ca este mai intelept sa nu se foloseasca. Inca se fac studii, dar noi am considerat sa-l scoatem pe moment din ghidul nostru.

Exista la nivelul studiilor clinice medicamente eficiente atat pentru tratamentul in perioada initiala a bolii, cat si pentru terapia in faze avansate ale bolii, acolo este de fapt problema: medicamentele utilizate, patogenice, in momentul de fata, au eficienta dar nu suficient de mare cat sa poata sa tina sub control toate cazurile. Mortalitatea de 3,4% exista tocmai din cauza faptului ca nu avem eficienta pe formele severe de boala”, a conchis dr. Virgil Musta.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.