Dr. Flavia Grosan, declaratie uluitoare: “Eu nu stiu cu oxigenul. Eu tratez online”

Dupa ce a vorbit despre tratamentul miraculos pentru COVID-19, Flavia Grosan a ajuns la capitolul oxigenoterapie. Medicul din Oradea spune ca nu stie la ce saturatie de oxigen a bolnavului ar trebui sa intervina cantitatea suplimentara de oxigen, pentru ca ea isi trateaza pacientii online.

“Eu nu vad pacientul, ma iau strict dupa pulsoximetria pe care mi-o declara ei. Eu incep schema mea foarte repede, la primele simptome, sa nu dau voie COVID-ului sa patrunda in plamani (…) Prin schema mea de medicamente incerc sa le cresc oxigenul. In putine cazuri am avut nevoie de oxigenoterapie. In cazul acut, cei care doresc sa ii tratez eu sunt in numar putin, intr-un cabinet privat. Majoritatea merg la spital.

M-am descurcat. In foarte multe cazuri m-am descurcat fara oxigen. Sunt mii de cazuri, nu mai pot sa stiu exact. Ei isi cumpara singuri o butelie de oxigen, de la producatori”, a explicat dr. Flavia Grosan, la Antena 3.

“Nu stiu cati au fost cu oxigen si cati sunt fara. Acum eu am doi pacienti care si-au procurat concentratorul de oxigen. Cu saturatii in jur de 80%, ei considera ca o concentratie mica de oxigen cateva ore la putini litri pe minut ne-ar ajuta, dar eu nu vreau sa ajung cu pacientii mei la oxigen”, a mai adaugat ea.

Publicitate

Intrebata la ce saturatie a oxigenului a ar trebui sa intervina surplusul de oxigen din acele butelii, medicul Flavia Grosan a precizat:

Citeste si articolul :   De ce este esential sa pastrezi un cactus in dormitorul tau?

“Nu stiu, depinde de la pacienti la pacienti. Unii sunt la 80% si eu reusesc sa le cresc saturatia prin medicatie. Eu nu am un reper. Eu am pacientii mei cronici, unde sunt criterii foarte ferme (…) Sunt atat de obosita in cat nu pot sa vad aduc argumentul stiintific. Atat de obosita pot sa fiu la ora asta ca eu am postat pe Facebook. Am postat recent despre aceasta oxigenoterapie in exces”, a mai spus Flavia Grosan.

Ce se intampla daca un pacient ramane fara oxigen timp de 40 de secunde

Medicul anestezist Amin Zahara a spus ce se intampla cu un pacient COVID-19 care ajunge in sectia de ATI.

“In general, cei care ajung intubati, undeva la 60% , dintre care doar 20% supravietuiesc. De multe ori, cei care ajung intubati sunt cei care vin tarziu la spital, dupa 10-12 zile, dupa ce s-au tratat cu tot felul de chestii acasa”, a declarat medicul.

“O sa va las ca e STOP acolo”, a spus dr.Zahra si a fugit intr-un suflet catre salonul in care cineva intrase in stop respirator. Cand a gasit ragaz sa ofere detalii despre ce se petrecuse sub ochii ingroziti ai reporterului, medicul a explicat cu ce se confrunta cu adevarat un pacient COVID ajuns la ATI cand deja este intr-o stare foarte grava.

“Cand a fost intubata avea 6% saturatia – acum e 1% saturatia oxigenului. Vezi? Asta este diferenta dintre un pacient COVID si non-COVID”. Din fericire, medicul si asistentele au reusit sa readuca saturatia pacientului la un nivel bun.

Citeste si articolul :   Cercetatori romani au creat un dezinfectant pentru uz individual contra coronavirusului. Unde va fi distribuit gratuit

O tanara a povestit pe Facebook ca in urma cu cinci luni a fost internata cu COVID-19 si a asistat la un caz socant. O colega de salon a decedat pentru ca nu i-a lasat pe medici sa o intubeze.

“Acum 5 luni, in ultima mea zi de internare in spital de COVID, am vazut chiar langa mine o pacienta de 60+ adusa de urgenta cu ambulanta, care refuza isteric tubul de oxigen si isi smulgea continuu branula, improscand totul cu sange in jur. Medicii pneumologi incercau sa ii vorbeasca calm, sa o linisteasca si sa ii explice ca la 90 saturatie de oxigen in plamani nu poate supravietui fara tubul de oxigen. Era diabetica si supraponderala. Ea urla si spunea ca se sufoca din cauza lor, si ca va fi otravita de ei, ca aparatul arata cifre masluite si ca oricum ea nici nu are COVID.

Abia mai respira, horcaind. Medicii, calmi, au incercat sa vorbeasca cu fiica pacientei – explicandu-i situatia telefonic si rugand-o pe aceasta sa isi linisteasca mama si sa accepte tratamentul deoarece situatia e foarte grava. Fiica s-a rastit la ei si a spus sa o lase in pace – sa nu-i puna niciun oxigen, ca sunt numai minciuni, intarind suspiciunile si istericalele femeii. Medicii au venit cu formularul de consimtamant si au cerut femeii sa semneze ca nu accepta tratamentul. A semnat. Vedeam neputinta si epuizarea din ochii lor- singurii vizibili in costumul de astronaut pe care il purtau zilnic de aproape un an de zile. Pentru ei nu era nici primul, nici ultimul astfel de caz. Pentru mine era socant.

Citeste si articolul :   Care este, de fapt, legatura dintre Sosoaca si Flavia Grosan. CTP: „Doamna medic este fana Sosoaca”

Eu am iesit din spital in acea zi (dupa ce statusem cu tubul de oxigen aproape 5 zile ca sa pot respira din nou normal) dar incapatanarea acelei femei de a refuza atat de violent tratamentul, in contextul in care nu mai putea aproape deloc sa respire, m-a nelinistit foarte tare. Era clar intr-un atac de panica, si pe un fond de imensa neincredere in autoritati alimentata de anumite televiziuni si voci iresponsabile din spatiul public, ea a decis pentru sine. Am aflat ulterior de la medici ca in cateva zile a pierdut lupta cu viata, sub ochii neputinciosi ai tuturor”, a scris Miruna Troncota, pe contul ei de Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.