Romania, lovita de valul trei al pandemiei de Covid-19. Autoritatile sunt in alerta din cauza vitezei cu care se inmultesc noile cazuri de infectari.
Acest virus pare ca se transmite mult mai rapid, iar medicii din aproape toate spitalele din tara anunta ca nu mai sunt locuri la terapie intensiva pentru pacientii cu COVID-19.
In Bucuresti nu mai exista niciun loc liber la Terapie Intensiva , iar in tara mai sunt doar 38 de paturi libere.
Situatie grava la ATI
Medicii atrag atentia ca virusul sufera mutatii, iar in spitale ajung pacienti tot mai tineri cu forme grave. 133 de bolnavi de Covid au decedat in ultimele 24 de ore.
Publicitate
„Situatia la zi este alarmanta, in sensul in care este o crestere a numarului de cazuri pozitive. Dar ceea ce alarmeaza cel mai mult este cresterea numarului de cazuri de penumonie moderate si severe, mai ales care necesita monitorizare in terapie intensiva”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
De asemenea, incep sa se inchida localitatile din jurul Capitalei. Bragadiru intra in carantina.
Persoanele care nu locuiesc in Bragadiru pot trece prin localitate, dar nu au voie sa opreasca. Persoanele care locuiesc acolo trebuie sa le prezinte politistilor declaratia pe proprie raspundere, legitimatia de serviciu sau adeverinta de la angajator. In plus, pietonii nu au voie sa circule pe strada in grupuri mai mari de sase persoane care nu fac parte din aceeasi familie.
Si Bucurestiul ar putea sa intre in carantina.
„Daca ma intrebati, e posibil sa se carantineze. Noi nu dorim sa se intample acest lucru. Sper sa nu ajungem acolo, dar acest lucru depinde de noi toti. Dar aici depinde de noi toti”, a declarat Raed Arafat, despre posibilitatea carantinarii Bucurestiului.
Se raspandesc tot mai rapid noile tulpini: britanica, africana si braziliana. Deja au fost confirmate 385 de cazuri. Nici in Timisoara nu mai sunt locuri la Terapie Intensiva.
„Exista o contagiozitate a virusului, posibil sa fie si o patogenitate mai mare, pentru ca avem pacienti care la evaluare au fost forme usoare de boala cu afectare de 50 la suta sau chiar fara afectare si revin in spital dupa 4, 5 zile cu 40, 50, chiar 70 la suta afectare pulmonara. Ceea ce inseamna ca este o evolutie rapida intr-un sindrom inflamator pe care pana acum nu l-am remarcat”, a declarat Dr. Virgil Musta, medic specialist Boli Infectioase.
Si la Cluj, Craiova si Botosani, situatia e critica.
„Toate paturile, in momentul de fata, sunt ocupate. In general, persoanele care ajung sa fie internate ajung deja cu o simptomatologie grava, din ceea ce deduc eu oamenii stau cu speranta ca poate isi revin”, a declarat Tasnadi Istvan Szilard, prefectul de Cluj.
„In asteptare, noua pacienti in acest moment. Sunt pacienti internati in clinica de terapie intensiva a spitalului nostru care asteapta, in acest moment, eliberarea unui loc”, a declarat Cristina Geormaneanu, director medical la SCJU Craiova.
„Este o situatie grava care ne alerteaza pe toti si ne invita la precautii. Rugamintea e sa avem cu totii grija, pentru ca depinde de fiecare dintre noi incotro o va lua aceasta perioada”, a mai spus Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Din pacate, datele arata ca nu mai luam prea mult in seama regulile impuse de pandemie. Daca nu vrem sa intram in carantina si sa pierdem oameni dragi trebuie sa respectam regulile.
Publicitate