Alexandru Rafila a facut anuntul: Cand scapa romanii de pandemie si pot reveni la normalitate

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, vine cu o veste buna ca sfarsitul acestei perioade de pandemie este aproape. Medicul a spus in ce luna am putea reveni la o viata apropiata de normalitate.

Profesorul a mentionat ca solutia pentru scaderea transmisibilitatii virusului este vaccinarea si ca este important sa poata fi vaccinati 100.000 de oameni pe zi. Acestaa adaugat ca, in cel mai optimist scenariu, Romania ar putea reveni la normalitate spre sfarsitul lui septembrie.

“Noi ne aflam in competitie intre viteza cu care vaccinam si raspandirea bolii. Cu cat vaccinam mai mult, cu atat scade intensitate transmiterii. Lucrul acesta se vede deja in tarile care au vaccinat multi cetateni, precum Israel. Opinia mea este ca putem avea o vara ceva mai linistita, si nu ma refer neaparat la numarul de doze administrate in prezent.

Important este sa putem administra pana la 100.000 de doze pe zi.

Este o tinta care trebuie atinsa pentru a spera ca se poate realiza intr-o perioada rezonabila imunizarea a 70% din populatie. Ce se va intampla peste 2-3 luni depinde foarte mult de cum ne pregatim acum”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, medicul a mentionat ca este important sa se pastreze interesul oamenilor pentru vaccinare si ca Romania ar putea reveni la normalitate in septembrie.

“Cred ca scenariul cel mai optimist este spre sfarsitul lunii septembrie. Atunci am putea sa revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni. N-avem cum sa stim daca nu vor aparea tulpini modificate, emergente, care sa produca imbolnaviri la persoane care deja au fost vaccinate. Sigur ca sper din tot sufletul ca acest scenariu sa nu se intample, insa discutam de un virus variabil din punct de vedere genetic”, a declarat Alexandru Rafila la Antena3.

Profesorul Rafila a vorbit si despre circulatia tulpinii britanice in Romania, dar si despre o eventuala mutatie locala a virusului.

“In ceea ce priveste preponderenta tulpinii britanice, nici eu nu am informatii ca sunt mai multe cazuri din cauza ei in Romania. Sunt convins ca aceasta tulpina circula in toate judetele din Romania. In jumatate dintre ele a fost detectata, dar ea circula in toate. Interventiile de sanatate publica trebuie sa se desfasoare peste tot in mod similar.

Citeste si articolul :   Vremea a luat-o razna rau de tot in toata lumea. A nins in Brazilia

Nu era vorba despre ea (tulpina romaneasca – n.red.), ci despre o mutatie semnalata la o tulpina de virus care a circulat si in Romania, si care a fost descoperita prima data in Scotia, dar ulterior a mai fost descoperita si in 34 de tari.

Aceasta mutatie poate genera si o tulpina care este mai putin neutralizata de vaccinare. Dar nu este nicio problema de sanatate publica”, a mai spus Alexandru Rafila.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.