Calendar Ortodox, 2 februarie 2021. In a doua zi din februarie, Biserica Ortodoxa praznuieste Intampinarea Domnului.
Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos. Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere. In acest moment se facea si curatirea mamei.
In Templu sunt intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana. Potrivit Traditiei, dreptul Simeon a facut parte din traducatorii Pentateuhului din limba ebraica in greaca. In momentul in care a ajuns la textul “Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit termenul “fecioara” cu “femeie”. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26).
Calendar Ortodox, 2 februarie 2021. Intampinarea Domnului, cruce rosie.
Sarbatoarea Intampinarii Domnului a fost introdusa la Roma de papa Gelasiu in anul 494. Astfel, a fost inlocuita stravechea sarbatoare pagana a Lupercaliilor, de la inceputul lui februarie, cand aveau loc si procesiuni in jurul orasului cu faclii aprinse, in onoarea zeului Pan, supranumit si Lupercus, adica ucigatorul lupilor sau ocrotitorul turmelor impotriva lupilor.
Publicitate
In Rasarit aceasta sarbatoare s-a introdus in penultimul an al domniei imparatului Justin I (526), iar generalizarea ei s-a facut in cursul secolului VI, incepand din anul 534, cand imparatul Justinian a schimbat data sarbatorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua data a sarbatorii Nasterii Domnului).
Traditii si obiceiuri de Intampinarea Domnului.
Aceasta zi sfanta vine cu cateva obiceiuri si traditiii mostenite din stabuni.
Ce se face pentru spor si sanatate
Pentru spor si sanatate, in aceasta zi de sarbatoare, credinciosii cinstesc icoana Maicii Domnului numita „Imblanzirea inimilor impietrite” sau „Profetia lui Simeon”.
2 februarie, Ziua Ursului
In traditia populara, sarbatoarea este numita si Ziua Ursului. In multe localitati rurale, si astazi copiii mai sunt unsi cu grasime de urs, procurata de la vanatori.
Daca in aceasta zi este soare, ursul paraseste barlogul. Daca-si vede umbra, el se sperie si intra din nou in barlog, prevestind astfel prelungirea iernii cu sase saptamani. Daca in ziua praznicului cerul este innourat, ursul nu-si vede umbra. El paraseste barlogul, anticipand apropierea primaverii si incalzirea vremii.
In ziua praznicului, este bine ca mamele ai caror copii sunt bolnavi sa daruiasca lucruri de imbracaminte copiilor saraci. Implinirea acestui ritual aduce bucurii si alunga boala din familiile generoase.
Publicitate