Biccari, un oras din Puglia, regiune sud-estica a Italiei, vinde case darapanate la pretul de 1 euro, o practica care a devenit comuna in peninsula, dar spre deosebire de alte destinatii, are si oferte avantajoase pentru locuinte ce pot fi ocupate imediat, relateaza CNN.
Preturile locuintelor goale la cheie incep de la 7.500 de euro, iar majoritatea sunt cuprinse intre 10.000 si 13.000 de euro.
Primarul Gianfilippo Mignogna incearca astfel sa isi salveze orasul, dupa ce ani de zile de oameni au plecat spre orase mai mari din Italia sau in strainatate, in principal in Statele Unite. Exodul lent a afectat o populatie care a atins un maxim de 5.000 de persoane in anii 1950.
“Suntem abia 2.000 de rezidenti”, spune primarul pentru CNN. “Depopularea este o rana deschisa, un fenomen constant. Localnicii continua sa plece si, desi majoritatea se intorceau in timpul verii, acum nu mai fac acest lucru. Multe case locuibile sunt goale si cad in uitare.”
Publicitate
Primarul spune ca acum vrea sa recupereze cladirile pe care oamenii le-au abandonat.
„Intr-o zi rataceam prin centrul vechi si mi-a dat seama cat de multe casute dragute, intr-o forma perfecta, au fost inchise de ani de zile, ascunse pe alei tacute, cu anunturi „de inchiriat sau de vanzare” pe care nimeni nu le vede. Am crezut ca cel mai bun mod era sa ii implic pe acei proprietari care nu mai sunt interesati sa vanda imediat”.
Exista aproximativ o duzina de case la 1 euro si 20 de case superioare disponibile, dar potential este de peste 100 de cladiri goale care au nevoie de noi ocupanti.
Cei care se multumesc cu o locuinta darapanata de 1 euro trebuie sa depuna o garantie de 3.000 de euro care va fi returnata dupa finalizarea lucrarilor, in termen de trei ani. Dar, spre deosebire de alte orase italiene care au lansat scheme similare, termenul de finalizare va fi prelungit daca lucrarile sunt in plina desfasurare si exista un motiv intemeiat pentru intarziere.
Biccari este inconjurat de muntii Daunia, de paduri groase, de pasuni, plantatii de maslini si un lac.
Fondat de romani pe locul unui sat primitiv, Biccari a continuat secole mai tarziu sa infloreasca in Evul Mediu. De atunci a ramas un singur turn, care se afla inca la intrarea satului si gazduieste spectacole si expozitii.
Publicitate