Pacientii cu afectiuni dermatologice care se pot vaccina doar dupa respectarea unor indicatii precise

Potrivit specialistilor, sunt o mai multe interferente intre bolile dermatologice si vaccinul anti COVID-19 si exista cateva medicamente la care trebuie sa renunti, o perioada, atunci cand te vaccinezi.

In acest context, pacientii cu anumite boli dermatologice trebuie sa renunte la medicamente pana isi fac ambele doze de vaccin.

Care sunt pacientii care se pot vaccina si unde sunt restrictii?

Pe data de 18 ianuarie 2021, a ajuns in Romania cea de-a cincea transa de vaccin anti COVID-19, adica 87.750 de doze care se vor utiliza in cea de-a doua etapa de vaccinare. In aceasta etapa a campaniei se pot vaccina persoanele cu varsta peste 65 de ani, pacientii cu boli cronice, indiferent de varsta, precum si personalul care desfasoara activitati in domenii esentiale.

Printre cei care beneficiaza de vaccinul anti COVID-19 in aceasta etapa sunt si pacientii cu afectiuni dermatologice. Cei mai multi dintre acestia se pot vaccina fara restrictii, dar exista anumite situatii in care acestia trebuie sa tina cont de o serie de indicatii.

Pacientii cu afectiuni dermatologice care se pot vaccina fara restrictii

„Trebuie precizat inca de la bun inceput ca nu exista niciun motiv intemeiat pentru care marea majoritate a pacientilor cu afectiuni dermatologice sa refuze vaccinul anti COVID-19. Din contra, cea mai buna alegere pe care o pot face pentru sanatatea lor este sa se programeze la vaccin,” a declarat Dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, fondator al Dr. Leventer Centre.

Ce afectiuni sunt vizate

Pacientii cu afectiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoza etc. dar si pacientii care au suferit de un cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau alta forma de tumora, se pot vaccina .

„Pacientii oncologici care au fost operati sau urmeaza sa trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc in fata imbolnavirii cu virusul SARS-CoV-2. Pentru ei vaccinarea este foarte importanta, riscul dezvoltarii unei forme grave de COVID-19 fiind mare. Trebuie sa stiti ca in melanomul malign metastazat se foloseste de 10 ani un vaccin, TVac, care controleaza raspandirea metastazelor in tranzit.

Citeste si articolul :   EXCLUSIV! Unul dintre cei mai cunoscuti medici din Romania, dr. Andrei Laslau, s-a vaccinat in direct. Primele declaratii

Deci vaccinarea in cazul afectiunilor cutanate maligne nu este interzisa ci, din contra, recomandata. Nu sunt ridicate semne de ingrijorare nici la pacientii aflati deja sub terapie antineoplazica si vaccinul ARNm. Conform recomandarilor OMS, pacientii oncologici sunt pe locul doi in randul prioritatilor de vaccinare, dupa personalul medical,” a mai spus Dr. Mihaela Leventer.

Pacientii cu afectiuni dermatologice care se pot vaccina doar dupa respectarea unor indicatii precise

Pacientii aflati pe tratament biologic, asa cum se administreaza in psoriazis, nu au restrictii legate de vaccinare. Insa, daca sunt in curs de incepere a terapiei biologice pentru boala vor amana medicatia pana vor face cele doua doze de vaccin.

Totodata, pacientii care sunt sub tratament cronic cu glucocorticoizi asa cum se intampla in bolile buloase, lupus eritematos si altele pot face vaccinul dupa ce scad dozele de medicatie imunosupresoare sub control medical.

Ce spune medicul dermatolog

„Medicii trebuie sa evalueze starea pacientului cu o afectiune cronica, factorii de risc suplimentari cum ar fi alte afectiuni asociate, sa stabileasca daca medicatia imunosupresoare poate fi sistata sau redusa pentru o perioada de 28 de zile si sa sfatuiasca pacientul in fiecare situatie particulara.

Citeste si articolul :   Valeriu Gheorghita anunta ca minorii sub 16 ani nu au voie sa se vaccineze in prezent

Singurele limitari la vaccinare sunt pentru pacientii care au avut episoade alergice grave in antecedente. Aici intra urticaria cu angioedem si alergii postmedicamentoase severe, afectiuni dermatologice bine cunoscute,” adauga Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.