Joseph Biden lasa in sarcina Congresului si a lui Mike Pence decizia demiterii lui Donald Trump

Presedintele-ales al Statelor Unite, Joseph Biden, a anuntat ca se concentreaza pe pregatirea preluarii puterii pe 20 ianuarie, astfel ca lasa la latitudinea Congresului si a vicepresedintelui actual, Mike Pence, decizia eventualei demiteri a presedintelui in functie, Donald Trump.

“Presedintele-ales, Joseph Biden, si vicepresedintele-ales, Kamala Harris, se concentreaza pe sarcinile lor – pregatirea preluarii atributiilor pe 20 ianuarie – si vor lasa in sarcina vicepresedintelui Pence, a Cabinetului prezidential si a Congresului sa actioneze dupa cum considera ca este potrivit”, a declarat Andrew Bates, purtatorul de cuvant al echipei de tranzitie.

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat din Senatul SUA, a cerut demiterea urgenta din functie a presedintelui in exercitiu, Donald Trump, acuzat ca a instigat protestatarii sa patrunda cu forta in sediul Congresului. Presedintele Donald Trump “nu trebuie sa mai ramana in functie nici o zi. Cel mai rapid si eficient mod – poate fi aplicat astazi – de inlaturare din functie a presedintelui ar fi ca vicepresedintele sa invoce imediat Amendamentul 25” al Constitutiei. “Daca vicepresedintele sau alti membri ai Cabinetului refuza sa intervina, trebuie convocat Congresul pentru inculparea presedintelui in vederea demiterii”, a subliniat Chuck Schumer, unul dintre liderii Partidului Democrat.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a incercat sa il contacteze joi seara pe vicepresedintele Mike Pence, pentru a-i cere sa activeze Amendamentul 25, dar cei doi oficiali nu au discutat inca, au declarat surse politice de la Washington citate de CNN.

Amendamentul constitutional 25 poate fi activat prin votul majoritatii membrilor Cabinetului prezidential in cazul in care presedintele nu isi mai poate exercita atributiile din cauze medicale sau de alta natura. Vicepresedintele SUA devine presedinte scurt timp intr-o astfel de situatie.

Numerosi politicieni din Partidul Democrat au cerut, dupa violentele din Congres, initierea unei noi proceduri pentru demiterea presedintelui Donald Trump, dar, in contextul in care mandatul sau se incheie pe 20 ianuarie, actiunea politica este improbabila. Demiterea lui Donald Trump este solicitata de multi membri democrati ai Camerei Reprezentantilor, dar si de senatorul Ed Markey si de guvernatorul statului Illinois, Jay R. Pritzker. De asemenea, un politician republican, Phil Scott, guvernatorul statului Vermont, cere initierea procedurii pentru demiterea lui Donald Trump.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.